Tempo950x100

Tempo300x100

В Україні падають ціни на овочі

В Україні падають ціни на овочі

Довгоочікуване подешевшання овочів почалося. В першу чергу ціни пішли вниз на помідори, баклажани, цибулю і картоплю. Дорожчають тільки огірки, сезон яких підходить до кінця, пише “Сьогодні”.

За даними агроаналітиків, ціни на більшість позицій такі ж, як рік тому, або нижче. Експерти радять робити закупівлі на зиму на оптових ринках, де ціни нижчі від магазинних на 30-40%, і прогнозують, що в кінці вересня овочі подорожчають.

Як показав моніторинг столичних оптово-роздрібних ринків, де овочі-фрукти одні з найдорожчих в країні, ціни в цьому сезоні приємно дивують. Моркву можна купити по 5-6 грн / кг залежно від якості (рік тому було 6-7 грн / кг), буряк – по 5-5,5 (було 3,5-4), білокачанну капусту – по 4,5 -5 (було 3-3,5), цибулю – по 5-5,3 (було 4,5-7). Помідор- “сливку” можна, як і рік тому, купити по 6-6,5 грн / кг, стільки ж просять за круглий польовий томат (рік тому – 7,5-8 грн).

Картопля, якщо брати мішком, вже коштує 4-4,3 грн / кг (було 4-5,5 грн), на вагу – 5-5,5 грн / кг. За 4-4,5 грн / кг можна купити кавун (було 3-4), за 11-13 грн – баклажани (було 12-15). А ось огірки дорогі – 15-18 грн / кг (було 10,5-15 грн / кг). Яблука теж недешеві, незважаючи на розпал сезону – елітні сорти коштують від 20 грн / кг, простіші – 12-15. Втім, рік тому ціни теж коливалися в межах 15-22 грн / кг.

Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Євген Дворник розповів, що низькі ціни на овочі протримаються ще 2-2,5 тижні. Більш того, поки з полів не зберуть помідори і більшу частину врожаю “борщового набору”, можливо навіть зниження цін: на 15-20%, або нижче 5 грн / кг. Потім ціни поступово підуть вгору.

“У жовтні вже буде дорожче, ніж зараз. Тому тим, хто робить запаси на зиму, варто поквапитися, – радить Дворник. – А дешевих яблук не буде через те, що навесні від заморозків постраждали сади у основних виробників. Це південно-західні регіони України і південно-східні регіони Польщі. Ціна взимку буде в межах 22-25 грн / кг “.

Фахівці “АПК-інформ: овочі та фрукти” підтвердили свій прогноз, що огірки будуть дорожчати, тому що польових вже немає, а попит на тепличні стабільно високий. Тому і ціна на них очікується не менше 20 грн / кг, що в 1,7-2 рази дорожче, ніж у 2016 році.

Директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко так пояснює зростання цін на овочі та фрукти: “Собівартість, наприклад, картоплі зросла ненабагато. Але коли виробник бачить, що для покупки літра молока йому в цьому році треба продати не три, а чотири кіло картоплі, він змушений піднімати ціну “.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-ukrayini-padayut-ciny-na-ovochi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати