Tempo950x100

Tempo300x100

В Україні планують відстежувати рух зерна

В Україні планують відстежувати рух зерна

Про це розповів голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com.

Раніше існувало дві системи збору статистичної інформації щодо наявності зерна — дані Держстату й декларування у Держсільгоспінспекції.

Коли велася робота над постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2014 р. №442 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» та положеннями центральних органів виконавчої влади, які створені на базі колишніх служб та інспекцій, це питання випало з уваги.

“Це відбулося невипадково, тому що немає потреби двічі запитувати у аграріїв одну й ту ж саму інформацію різними державними органами виконавчої влади. Наскільки ми знаємо, Держстат удосконалює свої форми звітності, зокрема, щодо моніторингу наявності зерна у розрізі класів, для того, щоб мати інформацію не лише про кількісний, а й про якісний склад зерна, що важливо з точки зору забезпечення продовольчої безпеки”, — розповів голова Держпродспоживслужби.

І додав, що другий момент стосується державного контролю.

“Цю функцію залишили за нами, але реалізувати її в рамках чинного законодавства вкрай проблематично. Це пов’язано з тим, що такий контроль можна здійснювати через планові заходи — але це не частіше, ніж раз на два роки. Другий варіант — за обґрунтованою скаргою фізичної особи. І зрозуміло, що на елеваторах зберігачі зерна, як правило, не фізичні, а юридичні особи. Тобто маємо таку низку сфер, де позаплановий контроль у рамках чинного законодавства є практично неможливим. Але в нас є звернення на недобросовісні дії з боку елеватора. І коли скарга від юридичної особи, то ми не маємо права виходити на перевірку. Я думаю, що в даному випадку слід вносити зміни до Закону України № 877-V «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Відповідні пропозиції ми будемо відпрацьовувати на рівні органів виконавчої влади”, — підсумував Володимир Лапа.

 

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-ukrayini-planuyut-vidstezhuvaty-ruh-zerna
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати