Tempo950x100

Tempo300x100

В Україні подорожчає гречка

В Україні подорожчає гречка

За оцінками експертів ринку зерна, площа до збирання гречки в Україні 2017-го становитиме 151 тис. га. Цілком реально отримати понад 166 тис. т зерна. Це менше порівняно з попереднім роком на 6%, пише agro-business.com.ua.

Проте цілком достатньо для забезпечення потреб внутрішнього ринку, враховуючи тенденцію до поступового зменшення попиту на цей вид продукції. Це відбувається через зростання цін на продукт, а також скорочення населення.

“Гречка – це не експортний товар. Для внутрішніх потреб вистачить. Подорожчання через малий врожай буде не критичне, може, до 10 процентів. 2014 року було дуже багато гречки. Аграрії тоді менше посадили. Відповідно 2015-го – мало зібрали. Тому 2016-го ціни на гречку дуже зросли. Аграрії тоді подивилися і посадили більше. У результаті, урожай 2016 року був хороший. І 2017 року ціни суттєво впали. Якщо взяти рік на рік, то ціна зменшилася майже на 30 процентів. Менше буде не лише гречки. Загалом урожай цього року на 15-20 процентів бідніший. Тому збільшуватимуться ціни на все. Найбільше подорожчає хліб та хлібобулочні вироби – до 20 процентів, м’ясо та молоко – на 10-15 процентів”, – говорить Gazeta.ua економіст Олександр Охріменко.

Вартість хліба впродовж наступних півроку збільшиться на 30%. Ціни підвищаться попри достатній врожай. Адже вартість хліба залежить не тільки від сировини, кажуть аналітики. У неї враховують податки, виплату заробітної плати, оплату електрики та газопостачання.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-ukrayini-podorozhchaye-hrechka
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати