Tempo950x100

Tempo300x100

В Україні посилять перевірку якості продуктів. Що зміниться

В Україні посилять перевірку якості продуктів. Що зміниться

Про це пише НВ.

Саме з цього дня набуде чинності закон Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я і благополуччя тварин. Згідно з документом, штрафи за порушення правил для підприємств можуть сягнути 70 тис. грн.

Що змінює закон

Документ був розроблений за допомогою експертів Європейського Союзу. Він створює умови для забезпечення якості та безпеки харчової продукції для споживачів. Закон також встановлює чіткі, прозорі процедури перевірок, розповіла віце-прем’єр міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе. За її словами, це дозволить звести до мінімуму корупційні ризики і сприятиме чесній конкуренції.

“Відповідно до оцінки ризиків того чи іншого підприємства, за певною кількістю балів, яку отримає те чи інше підприємство, буде визначатися кількість перевірок протягом року, яку буде це підприємство, – пояснює Климпуш-Цинцадзе. – Відповідно до цього рівня ризиків підприємство може мати одну перевірку на рік, може мати чотири перевірки на рік, але про це їм буде повідомлено заздалегідь. Одночасно це означає, що протягом року можна прийти з перевіркою без попередження”.

При цьому перевірки здійснюватимуться суто на основі Акту перевірки, додала віце-прем’єр.

Як будуть перевіряти

Підприємства перевірятимуть залежно від ступеня ризику для життя і здоров’я людей, пояснює Радіо НВ. Наприклад, у магазині, де продається запакована продукція тривалого зберігання, ризиків менше, ніж у магазині, де продається свіже м’ясо.

Інспектори Держпродспоживслужби будуть перевіряти підприємства згідно з актом перевірки. Цей документ міститиме вичерпну кількість питань і буде публічним, що мінімізує корупційні ризики.

Якщо підприємець під час перевірки засвідчить, що дотримується всіх вимог закону, наступного року у нього буде менше перевірок або не буде їх взагалі. Один і той самий інспектор не зможе приходити з перевіркою на одне підприємство.

За порушення закону передбачені жорсткі санкції. Сума штрафу для юридичних осіб може досягати 7 тис. грн. У разі виявлення на виробництві факторів, що становлять небезпеку життю і здоров’ю людей, інспектор може ухвалити рішення про тимчасове припинення виробництва та/обігу харчових продуктів і кормів.

Що кажуть підприємці

Перевірки, крім випадків аудиту, будуть проводитися без попередження. Однак підприємці зможуть самостійно дізнатися, коли чекати інспекторів, на сайті Офісу ефективного регулювання, де вже опубліковані плани перевірок державних органів. Віце-прем’єр Іванна Климпуш-Цинцадзе спрогнозувала, що навколо цих перевірок буде багато спекулювань, оскільки інспектор може оштрафувати і зупинити діяльність підприємства. Проте підприємства претензії поки висувати не поспішають.

Зараз у 12 регіонах Міністерство аграрної політики та Держпродспоживслужба проводять семінари, де надають роз’яснення щодо дій цього закону. Поки підприємства не до кінця розуміють, як саме проходитимуть перевірки, зазначила в коментарі Радіо НВ заступник голови правління Національної асоціації молочників України Укрмолпром Зінаїда Карпенко. Проте виконувати настанови підприємства будуть, додала вона. Більше того, представники Асоціації молочників вважають перевірки необхідним інструментом у боротьбі із шахраями.

“У нас підприємства, які працюють з нами, з Укрмолпромом, сертифіковані, впроваджена система якості і контролю, – розповідає Карпенко. – Мабуть, ця перевірка потрібна, бо дуже багато фірм, організацій і т. д., які взагалі працюють в підпіллі. Треба виясняти цю ситуацію. Під нашими брендами [нелегально] продається продукція, під брендами відомих наших підприємств – і Лакталіс скаржився, і Данон скаржився, і Мілкіленд скаржився”.

Чому потрібні перевірки продуктів

Досить довгий час, протягом майже двох років, в Україні діяв мораторій на перевірки. Цим скористалися несумлінні виробники харчових продуктів, а сумлінні виробники через це опинилися в менш вигідних умовах, зазначила в ефірі Радіо НВ заступниця керівника проекту Європейського Союзу Вдосконалення системи контролю безпеки харчових продуктів в Україні Яна Добідовська.

За її словами, вимоги контролю до виготовлення харчових продуктів – це те, що зараз потребує вдосконалення. В тому числі у зв’язку із необхідністю адаптувати українське законодавство в частині безпеки харчових продуктів до європейських норм, як це передбачено частиною угоди про Асоціацію.

“Ми експортуємо досить багато харчових продуктів, і для того, щоб забезпечити цей експорт, однією з вимог є еквівалентність вимогам європейського законодавства. Тому що якщо наші харчові продукти будуть виготовлені за інших вимог, такий експорт не буде можливим, – пояснює Добідовська. – По-друге, це вигідно і нашим споживачам, тому що і я, і ви можемо бути впевнені в тому, що це харчовий продукт, який ми з вами купляємо на поличках в супермаркетах, є безпечним для нашого здоров’я”.

З січня цього року всі заходи державного контролю (нагляду) має супроводжувати відеофіксація. Це дозволить за необхідності довести неправомірність дій інспектора або порушення вимог законодавства підприємцем.

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-ukrayini-posylyat-perevirku-yakosti-produktiv-shcho-zminytsya
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати