Tempo950x100

Tempo300x100

В Україні рівень радіоактивного забруднення молока перевищує безпечний ліміт в кілька разів

В Україні рівень радіоактивного забруднення молока перевищує безпечний ліміт в кілька разів

Про це пише Independent з посиланням на результати дослідження вчених Університету Ексетера (Великобританія) та Українського інституту сільськогосподарської радіології, пише Фокус.

Вчені відбирали коров’яче молоко з приватних ферм і будинків у Рівненській області, приблизно в 125 милях від Чорнобильської атомної електростанції.

Вони виявили наявність радіоактивного цезію в молоці понад безпечного для дорослих рівня в 100 беккерелів на літр (Бк/л) у 6 з 14 досліджених поселень і перевищення дитячого ліміту в 40 Бк/л на восьми дільницях. На одному  рівень радіоактивності молока був перевищений в п’ять разів і становив близько 500 Бк/л.

“Через 30 років після Чорнобильської катастрофи люди як і раніше піддаються впливу радіоактивного цезію при споживанні вироблених на місцевому рівні основних продуктів харчування, у тому числі молока, в районах, постраждалих від Чорнобильської катастрофи», – розповіла  Ірина Лабунська з Університету Ексетера .

Вона зазначила, що жителі цих сіл, особливо діти, хронічно піддаються впливу радіації.

“Багато людей в області, яку ми вивчали, тримали корів для отримання молока, а діти є основними споживачами цього продукту. Хоча рівень забруднення грунту в досліджуваних районах не дуже високий, радіоактивний цезій продовжує накопичуватися в молоці та інших продуктах”, – пояснила вчена.

Дослідники стверджують, що вирішити проблему можуть прості захисні заходи. Зниження рівня радіації до безпечного рівня буде щорічно обходиться в 10 євро на одного з 8 300 осіб, які проживають в шести селах з самим високим забрудненням. З кожним роком вартість цих заходів буде знижуватися.

Такі заходи передбачають введення коровам Ферроцина (препарат для виведення радіонуклідів), мінеральне добриво картопляних полів і годування свиней незабрудненим кормом.

Якщо ж ніякі дії не буде вжито, забруднення молока як і раніше буде перевищувати ліміт дорослого населення в 100 Бк/л в деяких регіонах України до 2040 року.

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-ukrayini-riven-radioaktyvnoho-zabrudnennya-moloka-perevyshchuye-bezpechnyj-limit-v-kilka-raziv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати