Tempo950x100

Tempo300x100

В Україні розпочато процес впровадження системи фітосанітарної електронної сертифікації

В Україні розпочато процес впровадження системи фітосанітарної електронної сертифікації

Відбувся круглий стіл під головуванням заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тараса Висоцького «Діджиталізація в сфері обміну фітосанітарними сертифікатами».

Участь у заході взяли т. в. о. Голови Держпродспоживслужби Ольга Шевченко, заступник координатора програм розвитку ФАО в Україні Михайло Малков, представники Мінекономіки, Держпродспоживслужби, галузевих асоціацій та об’єднань, профільні експерти.

Заступник Міністра Тарас Висоцький наголосив на важливості діджиталізації інформації, державних послуг, в тому числі в аграрному секторі. Так, під час зустрічі було обговорено процес впровадження в Україні системи фітосанітарної електронної сертифікації ePhyto за розробки Міжнародної конвенції з карантину та захисту рослин Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО). Така система допоможе модернізувати процес фітосанітарної сертифікації, спростити процес міжнародної торгівлі, підвищити прозорість під час обміну сертифікатами між країнами та отримати доступ до нових ринків.

Поточні паперові сертифікати дають гарантію імпортерам, що рослинні продукти, включаючи продукти харчування, були обстежені і визнані вільними від усіх видів шкідників, які можуть завдати шкоди їх місцевій економіці, сільському господарству і навколишньому середовищу. Проте, використання паперових сертифікатів – дорого з погляду часу і ресурсів.

За словами Михайла Малкова, міжнародна організація ФАО готова сприяти Україні у впровадженні системи ePhyto із залученням міжнародних експертів галузі. 

акож учасники обговорили необхідність закріплення доступу до державних реєстрів на рівні Мінекономіки, та переходу до електронного обігу документів на зернових складах.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-ukrayini-rozpochato-proces-vprovadzhennya-systemy-fitosanitarnoyi-elektronnoyi-sertyfikaciyi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати