Tempo950x100

Tempo300x100

В Україні скорочується споживання риби

В Україні скорочується споживання риби

Про це повідомляє Економічний дискусійний клуб (ЕДК).

У січні-червні поточного року спостерігається погіршення ситуації із наповненням внутрішнього ринку рибними ресурсами, яке відбулося внаслідок скорочення внутрішнього промислового добування водних біоресурсів.

За даними статистики, за шість місяців поточного року підприємствами та фізичними особами-підприємствами добуто 27,5 тис. тонн водних біоресурсів, що на 9,3% менше, ніж у відповідному періоді минулого року. При цьому, падіння вилову відбулося за рахунок суттєвого скорочення (-21,6%) вилову біоресурсів у виключній (морській) економічній зоні України. Натомість добування біоресурсів у внутрішніх водоймах зросло на 0,5%.

У регіональному розрізі найсуттєвіше падіння зафіксовано у Житомирській області (на 73,3%). Натомість найбільше зріс вилов риби у Хмельницькій області ― на 20,2%.

Зазначається, що промисловим добуванням водних біоресурсів займаються у всіх регіонах України, за винятком Сумської області. Найбільший обсяг поставок риби та рибопродуктів на внутрішній ринок забезпечувала у січні-червні поточного року Запорізька область (33,7%).

За оцінками ЕДК, разом із виловом риби у домогосподарствах, загальна пропозиція водних живих ресурсів в Україні у першому півріччі поточного року орієнтовно становила 47 тис. тонн, що на 15% менше, ніж торік.

За оперативними даними митниці, обсяг імпорту риби та рибопродуктів протягом шести місяців залишився на рівні першого півріччя 2016 року та склав, в перерахунку на основний продукт, 157 тис. тонн. Близько 80% імпортних поставок рибної продукції ― це риба морожена, основними постачальниками якої до України є Норвегія та Ісландія. У першому півріччі поточного року активізувався імпорт мороженої риби із США, частка якої у загальній вартості імпорту по групі 303 УКТ ЗЕД склала майже 13%.

Експорт рибопродуктів у січні-червні 2017 року становив символічні 6 тис. тонн.

Таким чином, загальний фонд споживання риби і рибопродуктів населенням у першому півріччі оцінюється у 197 тис. тонн, або у розрахунку на особу ― 4,6 кг, що на 4% менше, ніж у відповідному періоді 2016 року.

При цьому, майже на 80% фонд споживання складався із продукції іноземного походження.

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-ukrayini-skorochuyetsya-spozhyvannya-ryby
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати