Tempo950x100

Tempo300x100

В Україні стартував моніторинг земельних відносин

В Україні стартував моніторинг земельних відносин

На цьому тижні форма-анкета, в якій об’єднані ключові показники, що характеризують використання землі в Україні, буде надіслана на офіційні пошти Держводагентства, Держстату, Мін’юсту, Держгеокадастру, ДФС і Державної судової адміністрації.

Про це перший заступник міністра агрополітики Максим Мартинюк написав в своєму блозі для одного з видань. Зокрема, анкета містить запит щодо кількості ділянок, їх меж, повноти даних у реєстрах, кількості транзакцій, надходжень від земельного податку, приватизації і судових тяжб за землю – загалом понад 140 параметрів.

«Цей документ – основа глобального проекту з моніторингу земельних відносин, який в форматі пілота за підтримки Світового банку у 2015 році був проведений в Україні, а у серпні 2017 року закріплений на законодавчому рівні», – вказав Максим Мартинюк.

Протягом місяця анкета буде заповнена даними за вказаними параметрами за період з 2015 до 2017 року, що дасть можливість у підсумку сформувати базу даних, яка об’єднує майже півтори сотні показників від 6 держвідомств за 562 адміністративно-територіальними одиницями.

«Ми зможемо побачити динаміку показників використання земель і як змінився рейтинг земельної цивілізованості регіонів,- стверджує перший заступник міністра. – Відповідно, ми зможемо виявити вузькі місця та потенційні ризики і сконцентрувати зусилля на їх виправленні. А відкрита, постійно поновлювана база даних про земельні відносини забезпечить новий рівень прозорості, усвідомленості прийняття рішень на місцевому рівні та чесності перед потенційними інвесторами».

Він також нагадав, що Україна стала першою державою, якій вдалося на законодавчому рівні впровадити систему регулярного моніторингу ключових параметрів земельних ресурсів.

За останні два роки такі проекти намагалися реалізувати 9 країн, які найбільш гостро потребували детінізації земельної сфери: Грузія і Руанда (2014), Хорватія, Індія, Молдова, Перу, Філіппіни, Україна, В’єтнам (усі – 2015).

Безпрецедентно висока політична воля, виявлена при реалізації проекту в Україні пояснюється зокрема зростаючим значенням АПК для національної економіки, що обумовило необхідність ясно розуміти, що відбувається із земельними ресурсами.

Довідка:

Постанова “Про реалізацію пілотного проекту щодо проведення моніторингу земельних відносин та внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України” була прийнята 23.08.2017.

В форматі пілоту перший Моніторинг земельних відносин був проведений Держгеокадастром в 2015 році за підтримки Світового банку.

Відповідно до постанови Уряду, з 1 вересня впроваджується взаємний обмін інформацією між органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, що дозволить оновлювати дані на регулярній основі.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-ukrayini-startuvav-monitorynh-zemelnyh-vidnosyn
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати