В Україні створять біопаливну біржу

В Україні створять біопаливну біржу

Про це заявив голова «Біоенергетичної асоціації України» Георгій Гелетуха в інтерв’ю ipress.ua. Наразі експерти організації працюють над відповідним документом, і достеменно не відомо — це буде біопаливна біржа чи просто електронна площадка для торгівлі, пише landlord.ua.

За його словами, сьогодні Україна споживає більше 90 млн тонн енергії в нафтовому еквіваленті різних видів палива. Це чверть від всієї енергії, яку споживає Україна. До 2050 року, у нафтовому еквіваленті, Україна може покрити 40 млн тонн біопаливом. На сьогодні цей показник лише 2 млн тонн.

«Зараз ми проходимо перший опалювальний сезон за новим принципом тарифоутворення. Працюємо над новим законопроектом, який буде запускати біопаливну біржу або електронну площадку для торгівлі біопаливом. Кількість котелень і електростанцій зростає, а механізму закупівлі палива, біопалива — немає. Ось власне, функція біржі буде полягати в створенні механізму ринкової закупівлі великої кількості біопалива», — каже експерт.

Він пояснив, що в тих українців, які мають можливість та вже зараз переходять на біомасу та встановлюють твердопаливні котли. Вони перестають користуватися газом та починають використовувати дрова або пеллети.

«Кілька місяців тому в Україні прийняли стратегічний документ – «Енергетична стратегія України до 2035 року». Який вже затверджений урядом. Документ містить чіткі плани розвитку всіх секторів до 2035 року, в тому числі біоенергетики. Зокрема, біоенергетика, згідно енергетичної стратегії, буде зростати з 2 млн тонн нафтового еквіваленту до 11 млн тонн. Це значне зростання, відтак загальне споживання енергії на 2035 рік, оцінюється у 96 млн тонн нафтового еквіваленту, тобто вклад лише біоенергетики у загальне споживання енергії в Україні буде понад 12%. Це офіційні плани, ми їх підтримуємо, вважаємо реальними і власне, бажаємо, щоб так і сталось», — наголосив голова асоціації.

На його думку, інвестиції в цьому секторі мають величезний потенціал, адже споживання біопалива буде тільки зростати.

«В основному в сектор відновлюваної енергетики вкладається український бізнес. Майже 99% коштів — це українські гроші. Крупних іноземних інвестицій поки немає. Тому що інвестор завжди оцінює ризики. Я вважаю, що іноземні інвестори бачать великі ризики в Україні пов’язані з геополітикою, а українські інвестори вже до цього звикли. Коли стабілізуються політичні процеси, західні інвестори матимуть велику долю в українському енергоринку», — додав Георгій Гелетуха.

Перегляди: 8
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-ukrayini-stvoryat-biopalyvnu-birzhu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    24 Квітня

    На Тернопільщині створять новий індустріальний парк “Borschiv”

    Як змінилися ціни на цукор, сіль та борошно

    ВР збирається розглянути продовження строку оформлення права власності на земельні паї

    Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

    Ціни на моркву в Україні близькі до історичних антирекордів для весни

    Рада спростила обіг насіння бавовнику, він потрібен для виробництва пороху

    23 Квітня

    Делегація Мінагрополітики ознайомилася з досвідом виконання Північною Македонією аграрних програм для вступу в ЄС

    У Фінляндії запустили в продаж кавовий бленд, створений штучним інтелектом

    Польща планує обмежити використання ГМ сировини у виробництві кормів

    Піца і торти можуть вбити: у МОЗ розповіли, яка їжа підвищує ризик смерті

    БІЛЬШЕ НОВИН