В Україні усе більшої популярності набирає вирощування арахісу

В Україні усе більшої популярності набирає вирощування арахісу

«Питань із вирощуванням арахісу поки більше, ніж відповідей, але перші результати дуже обнадійливі — на зрошенні на півдні врожайність досягає 3 т/га, що при ціні реалізації 800-1000 $/т робить цю культуру економічно набагато більш привабливою, ніж її “рідна сестра”— соя», —пише засновник компанії «Агро Аналіз» Вадим Дудка у своєму блозі, пише agro-business.com.ua.

Арахіс – дуже перспективна культура. Зважаючи на те, що кондитерські та фабрики снеків змушені купувати сировину закордоном, вирощування цієї рослини на українських землях може принести чималий прибуток.
В Україні практикують вирощування таких високопродуктивних сортів арахісу: Валенсія 433, Валенсія українська, Степняк.
Для посадки потрібно вибрати місце без тіні. Навесні в обраний грунт потрібно внести нітроамофоску (з розрахунку 50 гр на 1 м²) або розсипати по всій ділянці подрібнений гіпс. Саджати арахіс потрібно в теплу землю, бо заморозки для земляного горіха згубні. Зазвичай саджають одночасно з кукурудзою. Для сівби беруть облущене насіння або самі ж боби. Завдяки речовинам, які є в бобах, сила росту буде навіть кращою. Сіяти широкими рядами 60 см – 70 см в ширину, з відстанню між кущами 15 см – 20 см, на глибину 6 см – 8 см. 
Подальший догляд полягає в підгортанні рослин. Перше підгортання слід проводити через 10 днів після початку цвітіння, на висоту 5 см – 7 см. Арахіс цвіте всього лише один день, тому потрібно прослідкувати, щоб не пропустити. Перед цвітінням грунт також удобрюють перегноєм, торфом або гноєм.
Згодом підгорнути ще 2 – 3 рази кожні 10 днів, поступово засипаючи стебло рослини. Кожне підгортання краще проводити після дощу або поливу. Грунт потрібно постійно підтримувати пухким і вологим, бо арахіс – вологолюбна рослина і врожайність залежить ще й від поливу. Найкращим рішенням буде крапельний полив. За місяць до збирання врожаю полив припиняють.
Пора врожаю настає, коли листя рослини жовтіє, а насіння легко відлущується з бобів. Але не треба затягувати зі збиранням арахісу до холодів, бо тоді насіння стає непридатним для висадки та з’являється гіркота.
Рослини викопують садовими вилами повністю. Далі складають у валки і дають підсохнути. І тільки коли стебла висохнуть повністю (10 днів в сухому місці ), тоді й відокремлюють боби від коренів, відправляють на досушку зберігання. Зберігати арахіс краще в бобах при невисокій температурі в +8 ° C +10 ° C, в добре провітрюваному приміщенні, на стелажах шаром не більше 10 см або в мішках.
Стебла арахісу також не пропадають даремно. Бадилля і арахісова макуха – дуже поживний корм для тварин, за кормовими якостями вони не поступаються сіну люцерни й конюшини.
Отож, вирощування арахісу – справа не зовсім складна, як здавалось. Головне – це обирати якісне насіння та слідувати технології. Тоді можна зібрати гарний урожай.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-ukrayini-use-bilshoyi-populyarnosti-nabyraye-vyroshchuvannya-arahisu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    23 Квітня

    Криваве зерно. ТОП-3 транснаціональні агрохолдинги, які працюють в Україні та водночас заробляють мільярди доларів в рф

    Міністра АПК Сольського підозрюють у незаконному заволодінні землею на майже 300 млн грн

    Аграрії пропонують нові ініціативи накопичення коштів для ЗСУ

    На Донеччині аграрій знайшов нерозірвану 500-кілограмову фугасну авіабомбу

    Супермаркети встановили нові ціни на курятину, свинину та яловичину

    Українські фермери почали роздавати цибулю безкоштовно

    Заморозки позбавили Україну частини врожаю ранніх яблук та кісточкових фруктів (фото)

    22 Квітня

    У квітні на понад 20% зменшились обсяги передачі зерна залізницею до Румунії та Словаччини

    В Україні створили шоколад із часником та трюфелем

    “Розвиває здатність заражати людей”: ВООЗ занепокоєна через поширення пташиного грипу

    БІЛЬШЕ НОВИН