Tempo950x100

Tempo300x100

В Україні усе більшої популярності набирає вирощування арахісу

В Україні усе більшої популярності набирає вирощування арахісу

«Питань із вирощуванням арахісу поки більше, ніж відповідей, але перші результати дуже обнадійливі — на зрошенні на півдні врожайність досягає 3 т/га, що при ціні реалізації 800-1000 $/т робить цю культуру економічно набагато більш привабливою, ніж її “рідна сестра”— соя», —пише засновник компанії «Агро Аналіз» Вадим Дудка у своєму блозі, пише agro-business.com.ua.

Арахіс – дуже перспективна культура. Зважаючи на те, що кондитерські та фабрики снеків змушені купувати сировину закордоном, вирощування цієї рослини на українських землях може принести чималий прибуток.
В Україні практикують вирощування таких високопродуктивних сортів арахісу: Валенсія 433, Валенсія українська, Степняк.
Для посадки потрібно вибрати місце без тіні. Навесні в обраний грунт потрібно внести нітроамофоску (з розрахунку 50 гр на 1 м²) або розсипати по всій ділянці подрібнений гіпс. Саджати арахіс потрібно в теплу землю, бо заморозки для земляного горіха згубні. Зазвичай саджають одночасно з кукурудзою. Для сівби беруть облущене насіння або самі ж боби. Завдяки речовинам, які є в бобах, сила росту буде навіть кращою. Сіяти широкими рядами 60 см – 70 см в ширину, з відстанню між кущами 15 см – 20 см, на глибину 6 см – 8 см. 
Подальший догляд полягає в підгортанні рослин. Перше підгортання слід проводити через 10 днів після початку цвітіння, на висоту 5 см – 7 см. Арахіс цвіте всього лише один день, тому потрібно прослідкувати, щоб не пропустити. Перед цвітінням грунт також удобрюють перегноєм, торфом або гноєм.
Згодом підгорнути ще 2 – 3 рази кожні 10 днів, поступово засипаючи стебло рослини. Кожне підгортання краще проводити після дощу або поливу. Грунт потрібно постійно підтримувати пухким і вологим, бо арахіс – вологолюбна рослина і врожайність залежить ще й від поливу. Найкращим рішенням буде крапельний полив. За місяць до збирання врожаю полив припиняють.
Пора врожаю настає, коли листя рослини жовтіє, а насіння легко відлущується з бобів. Але не треба затягувати зі збиранням арахісу до холодів, бо тоді насіння стає непридатним для висадки та з’являється гіркота.
Рослини викопують садовими вилами повністю. Далі складають у валки і дають підсохнути. І тільки коли стебла висохнуть повністю (10 днів в сухому місці ), тоді й відокремлюють боби від коренів, відправляють на досушку зберігання. Зберігати арахіс краще в бобах при невисокій температурі в +8 ° C +10 ° C, в добре провітрюваному приміщенні, на стелажах шаром не більше 10 см або в мішках.
Стебла арахісу також не пропадають даремно. Бадилля і арахісова макуха – дуже поживний корм для тварин, за кормовими якостями вони не поступаються сіну люцерни й конюшини.
Отож, вирощування арахісу – справа не зовсім складна, як здавалось. Головне – це обирати якісне насіння та слідувати технології. Тоді можна зібрати гарний урожай.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-ukrayini-use-bilshoyi-populyarnosti-nabyraye-vyroshchuvannya-arahisu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати