Tempo950x100

Tempo300x100

В Україні вигідно вирощувати лаванду

В Україні вигідно вирощувати лаванду

Перевага вирощування лаванди полягає у тому, що на невеликій ділянці землі можна отримувати непоганий прибуток. Найбільш сприятливий регіон для вирощування рослини — Південь, повідомляє superagronom.com.

На сьогоднішній день потреби нашої країни з лікарських рослинах забезпечуються вітчизняним виробництвом лише на 65,6%, решта — імпортні поставки, пишуть фахівці Pro-Consulting.

У сегменті лікарських рослин прибутковим може бути вирощування лаванди. Зібраний урожай переважно використовують для виробництва лавандової олії, проте спочатку можна зосередитися тільки на вирощуванні та продажі квіток рослини, а потім поступово розширювати виробництво.

Аналітики зазначають, що Україна має не менше потенційних можливостей з вирощування та переробки лаванди, ніж для прикладу Болгарія, яка є найбільшим виробником лавандової олії в Європі.

За підрахунками фахівці Pro-Consulting, з кожного гектара посівів лаванди можна отримати 60-70 кг ефірного масла, вартість якого на ринку коливається від 100-270 доларів. Крім того, добре продається лавандова вода (гідролат), що є побічним продуктом при виробництві масла.

Для закладання плантації з вирощування лаванди необхідна земельна ділянка площею один гектар в сприятливому для росту рослини регіоні. Оскільки лаванда теплолюбна, для цього підходять південні райони нашої країни. Іншими факторами успіху є склад ґрунту і близькість до джерел води, оскільки плантація потребуватиме організації системи зрошення.

Згідно з проектом, на одному гектарі будуть посаджені 18 тис. саджанців лаванди, які в липні-серпні дадуть урожай квіток вагою 6,5 тонн. Середня ринкова ціна кілограма даного продукту становить 410 грн. В результаті, рентабельність підприємства складатиме 36,4%.

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-ukrayini-vyhidno-vyroshchuvaty-lavandu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати