Tempo950x100

Tempo300x100

В Україні викрили схему незаконного експорту зерна на 6,6 млрд грн

В Україні викрили схему незаконного експорту зерна на 6,6 млрд грн

Завдяки спільним зусиллям співробітників податкової міліції Офісу великих платників податків ДФС України, Миколаївської, Одеської та Запорізької областей, працівників відповідних митниць ДФС, а також Генеральної прокуратури України, у м. Миколаєві ліквідовано схему незаконного експорту сільгосппродукції на суму понад 6,6 млрд. гривень.

Так, у рамках проведення операції «Рубіж-2017», працівниками податкової міліції та митниками встановлено групу осіб, які на території м. Миколаєва організували схему мінімізації митних платежів та ухилення від сплати податків, використовуючи 73 підконтрольних підприємства (транзитери, експортери та групу компаній нерезидентів).

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч.3 ст.212 Кримінального кодексу України (ухилення від сплати податків, зборів, інших обов’язкових платежів).

Фігуранти діяли за наступною схемою: закуповували за готівку у населення сільгосппродукцію (насіння соняшнику, кукурудзу, пшеницю, ячмінь, боби соєві тощо), відображаючи у податковому обліку підконтрольних компаній придбання  сільгосппродукції у інших підконтрольних підприємств. У подальшому махінатори експортували сільгосппродукцію за кордон за непрямими контрактами, із використанням підконтрольних підприємств-нерезидентів. При цьому, до Миколаївської, Одеської та Запорізької митниць ДФС подавалися вантажно-митні декларації, у яких значно занижувалась фактурна вартість товару.

Надалі продукцію реалізовували з націнкою за кордоном, де на рахунках підконтрольних підприємств-нерезидентів «залишався» реальний дохід від проведених махінацій.
Зазначеною групою осіб протягом 2016-2017 років через підконтрольні компанії було проведено експортних операцій на суму понад 6,6 млрд. гривень.

Слід зазначити, що Миколаївська митниця ДФС протягом двох місяців здійснювала постійний моніторинг оформлення задіяними у схемі підприємствами митних декларацій під час перевантаження зернових культур. Отриману інформацію миколаївські митники направляли до підрозділів податкової міліції Головного управління ДФС у Миколаїваській області для подальшого відпрацювання.

За координацією Офісу великих платників податків ДФС України, співробітниками податкової міліції Миколаївської, Одеської та Запорізької областей в офісах компаній проведено обшуки, за результатами яких вилучено готівку, документи та «чорнову» бухгалтерію. На даний час, незаконну схему експорту зерна припинено.

 

Перегляди: 6
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-ukrayini-vykryly-shemu-nezakonnoho-eksportu-zerna-na-66-mlrd-hrn
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати