Tempo950x100

Tempo300x100

В Україні вирощують перець, в тисячі разів гостріший за чилі

В Україні вирощують перець, в тисячі разів гостріший за чилі

Він створив експериментальну лабораторію, де висадив близько 60 видів перців і відпрацьовує технологію виробництва на гідропоніці, в тому числі, в екстремальних умовах, пише agroday.com.ua.

Насіннєвий матеріал закупив за кордоном, адже в Україні його дуже мало, тим більше якісного. «Якщо в американського насіння схожість становить 100%, то у нашого – від 0 до 50-60%, не більше», — розповів Баженов в ефірі AgroFm.

Але не тільки ринок насіння в Україні нерозвинений, а й ринок споживання надгосрих перців. Єдине, що пропонує ритейл — це перець чилі, навіть сорт якого визначити неможливо. А чилі існує тисяча різновидів. Та й смакові якості нашого продукту залишають бажати кращого.
«Ринок не привчений до гострого. Найгостріше у нас – часник, чорний перець, чилі з гостротою від 500 до 1000 одиниць, — розповідає Баженов. — Навіть халапеньо, який я вирощую, має гостроту в 5000 одиниць. Але в основному це перець від 400 тис. до 2 млн — як то кароліна ріпер. Тобто в 2 тисячі разів гостріший, ніж чилі».

Однак багато українців окрім чилі про інший гострий перець не чули, що значно ускладнює збут. Тому Баженов бачить розвиток свого бізнесу не тільки у відпрацюванні та продажу технологій, але і в переробленій продукції — соусах, сумішах різних видів перців.

Продавати свіжий перець недоцільно через високу собівартість. Тільки враховуючи поточні витрати (освітлення, удобрення, кондиціонування, зволоження повітря у приміщенні), 1 овоч часом обходиться в $1. І це залишивши без уваги капітальні витрати.

«Навряд чи хтось купить перець, який з накруткою магазину коштуватиме $2», — говорить фудблоггер.

Зазначимо, що країни гуру в сегменті перців – це Фінляндія і Англія. Незважаючи на те, що у них мало сонячних днів, тут вирощують перець в теплицях. Часто ці теплиці повністю працюють на відновлюваній енергії.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-ukrayini-vyroshchuyut-perec-v-tysyachi-raziv-hostrishyj-za-chyli
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати