Tempo950x100

Tempo300x100

В Україні є нелегальний ринок м’яса, інфікованого АЧС

В Україні є нелегальний ринок м’яса, інфікованого АЧС

Висока собівартість живих товарних свиней призводить до перевитрат на виробництво свинини в Україні у розмірі до 8 мільярдів гривень щорічно, і, як наслідок, підвищення цін на цей вид м’яса в роздрібному продажу та зниження споживання свинини українцями у два рази менше фізіологічної норми.

Про це повідомив генеральний директор Центру підвищення ефективності в тваринництві Микола Бабенко на прес-конференції в УНІАН.

“За даними асоціації “Свинарі України”, фактична собівартість живих товарних свиней становить 37-41 гривня/кілограм. Ці дані підтверджують і наші розрахунки. На корми та препарати для вирощування свиней щорічно витрачається на 8 мільярдів гривень більше, ніж потрібно”, – сказав Бабенко.

Він підкреслив, що висока собівартість свинини привела до підвищення цін в магазинах, і як наслідок, недоїдання українцями цього виду м’яса. Так, за словами експерта, українці споживають молока і м’яса у 2-3 рази менше фізіологічної норми.

Ще однією проблемою, за словами Бабенка, є нелегальний ринок м’яса, інфікованого небезпечним вірусним захворюванням – африканською чумою свиней (АЧС).

“Чи є в Україні нелегальний ринок інфікованої АЧС свинини? Так, є. І дуже великий. З 2012 року в Україні зареєстровано 477 випадків АЧС. У сусідніх країнах вже з першого року появи АЧС реєструють тисячі випадків на рік. Тому насправді випадків в Україні набагато більша і більша їх частина офіційно не реєструється”, – зазначив Бабенко.

Він додав, що поширення АЧС в Україні призводить до величезних збитків власників свиней, оскільки, хоч це захворювання і не несе небезпеки для людини, в разі реєстрації АЧС в господарстві всіх свиней на фермі знищують, а власнику виплачують компенсацію за ринковою ціною на живу вагу. При цьому, за словами експерта, за сім років зареєстровані втрати свинокомплексів від знищення свиней склали понад 150 мільйонів гривень, з яких було компенсовано менш як 1%.

“У разі підозри на АЧС власник може прийняти рішення – швидко розпродати все поголів’я, яке потенційно заражений вірусом АЧС – великих свиней на забій, малих на вирощування на менші ферми та у приватний сектор. Для галузі це значить ще більше поширення АЧС”, – наголосив Бабенко.

Ще однією причиною зростання собівартості продукції та, як наслідок, перевитрат, за словами Бабенка, є несумлінність і зловживання з боку постачальників ветпрепаратів та кормів.

“Асоціації забрали собі постачання ветпрепаратів, кормових добавок та послуг через афілійовані приватні компанії. Як наслідок, перевитрати на кормах становлять 30-50%, на ветпрепаратах – до п’яти разів”, – наголосив Бабенко.

Водночас він додав, що значно знизити собівартість виробництва свинини можна, використовуючи спеціальні системи контролю та обліку. Серед них – розроблена Центром підвищення ефективності у тваринництві програма “ПигЦентр”, яка дає можливість дізнатися собівартість вирощеної партії свиней одразу після продажу її на м’ясокомбінат.

“Продаючи партію свиней на м’ясокомбінат, свинарі, як правило, не знають її собівартості. У лютому, після закінчення року, коли будуть підраховані всі витрати та всі доходи, може виявитися, що вирощування свиней минулого року було збитковим”, – зазначив Бабенко.

Він підкреслив, що контроль витрат на виробництві протягом усього року та інші заходи зі зниження собівартості свинини дозволять залишити ціни на свинину на рівні існуючих або навіть значно їх знизити. Таким чином, підсумував Бабенко, виробники свинини почнуть заробляти не за рахунок зростання цін на свою продукцію, а за рахунок низької собівартості, як це відбувається в країнах Європейського Союзу, а також у США.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-ukrayini-ye-nelehalnyj-rynok-myasa-infikovanoho-achs
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати