В Україні запустять інтелектуальну систему контролю перевезення врожаю

В Україні запустять інтелектуальну систему контролю перевезення врожаю

Про це повідомила голова Укрдорінвесту Олена Криворучко.

За її словами, ідея такого впровадження належить міжнародним фінансовим організаціям, а саму розробку фінансують за кошти Світового банку. 

За підсумками міжнародних конкурсних торгів контракт на розробку системи уклали зі шведською компанією. «Шведи радять нам впровадити Weight in Motion – систему, що працює майже в усьому Європейському Союзі. Це коли машину зважують під час руху автоматично, фіксують її номер та вагу», – пояснила Криворучко.

Перш ніж впроваджувати систему по всій Україні, запустять пілотний проект у Києві.

«Є домовленість зі Світовим банком про те, що ми закупимо шість перших комплексів зважування та забезпечимо ваговий контроль усіх транспортних засобів, які в’їжджають і виїжджають зі столиці основними транспортними коридорами», — наголосила експерт.

Уже оголошено тендер. Кінцевий термін подачі заявок – кінець вересня. На сьогодні інтерес виявило 13 компаній.

Фахівець також розповідає про саму технологію. Наносистема має датчики ваги, які вшивають у дорожнє полотно, і камери, розташовані над датчиками та синхронізовані з ними. Вони фіксують габарити транспортних засобів і номерні знаки. Фото допомагають розпізнати водія.

Працівники Укртрансбезпеки розміщуватимуться за п’ять кілометрів від датчиків, вони зупинятимуть транспорт і штрафуватимуть. Щоб мінімізувати можливість «домовитися», з ними працюватиме бек-офіс – незалежний центр, у який також надходитиме вся інформація з датчиків і камер.

В ідеалі співробітники Укртрансбезпеки або Нацполіції не повинні зупиняти машину з перевантаженням. Власник транспортного засобу протягом п’яти днів після порушення одержуватиме штраф поштою.

Криворучко розповідає, що загалом на реалізацію проекту вже витратили десь $5 млн. Але ці трати будуть марними, якщо не ухвалити законопроект №6644. Він дасть змогу повноцінно впровадити нову систему по всій Україні.

Джерело: agroday.com.ua

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-ukrayini-zapustyat-intelektualnu-systemu-kontrolyu-perevezennya-vrozhayu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати