Tempo950x100

Tempo300x100

В Україні запустили продаж оренди держземлі на е-аукціонах

В Україні запустили продаж оренди держземлі на е-аукціонах

Державне підприємство «СЕТАМ» Міністерства юстиції України та Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру в рамках пілотного проекту впровадження електронних земельних торгів уклали Договір про забезпечення функціонування системи електронних земельних торгів. Про це повідомляє прес-служба Міністерства юстиції України.

Перші лоти уже в системі OpenMarket за адресою land.setam.net.ua.

До продажу будуть запропоновані права оренди на 10 ділянок загальною площею 210 гектарів, по дві в Кіровоградській, Одеській, Сумській, Львівській та Чернігівській областях. Згідно із процедурою, визначеною Земельним кодексом України, торги можуть відбутися не раніше ніж через 30 днів після експозиції лотів.

Важливим етапом впровадження електронних земельних торгів стало доопрацювання Держгеокадастру та розробка окремого модулю аукціонів, що стало можливим за підтримки програми EGAP, яка виконується Фондом Східна Європа та фінансується Швейцарською агенцією розвитку та співробітництва.

“СЕТАМ вже має суттєвий досвід з продажу землі. Сукупна вартість земельних ділянок, проданих на OpenMarket, досягла 348,5 млн грн. Торги з продажу оренди землі відбуваються виключно з використанням сучасної технології Blockchain, яка унеможливлює будь-які маніпуляції та корупційні ризики”, – наголосив Міністр юстиції України Павло Петренко.

«За 9 місяців п.р. обсяг земельних торгів Держгеокадастру уже перевищив показник за весь минулий рік. Цей напрям є стратегічним в сфері земельних відносин і потребує постійного вдосконалення та доступності для суспільного контролю. Тому Держгеокадастр активно працює над залученням надійних операторів електронних земельних торгів, щоб забезпечити демонополізацію та максимальну прозорість цього процесу, – сказав Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк, додавши, що СЕТАМ, який має високий рівень експертизи та відсутність репутаційних ризиків зможе забезпечити якісний сервіс та надійність системи. – Від нього партнерства виграють усі учасники земельних відносин – на сам перед фермери».

“Сукупне подорожчання земельних лотів від Державної виконавчої служби становить 26,6%. Система електронних аукціонів додатково принесла 44 млн грн у державний бюджет. Перевага продажу землі саме через онлайн-аукціон є очевидною: система запроваджує конкуренцію серед покупців, що в свою чергу дає значне підвищення ціни від оціночного рівня в процесі торгів” – зазначив генеральний директор ДП “СЕТАМ” OpenMarket Віктор Вишньов.

Зауважимо, що земельні аукціони традиційного формату продовжують діяти до внесення змін до Земельного кодексу України. Проект дозволить відпрацювати процедуру переведення в електронний формат та упередити можливі ризики цієї трансформації.

Нагадаємо: влітку минулого року Кабмін ухвалив Постанову №688 від 21 червня 2017 року, реалізація якої сприяє викоріненню зловживань із землею на місцях та забезпечує прозорість і відкритість даної сфери. Тоді Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, представляючи це рішення, зазначив, що суть запропонованих змін полягає у встановленні умов розпорядження землею в частині передачі її в оренду – виключно через електронний аукціон.

За розрахунками уряду, зростання надходжень до місцевих бюджетів від передачі державної землі в оренду вже за півтора роки перевищить 1 млрд грн.

OpenMarket (ДП “СЕТАМ” Міністерства юстиції України) – це простий та ефективний засіб реалізації майна через мережу Інтернет. Система працює на всій території України з 2014 року.

Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр) – центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері топографо-геодезичної і картографічної діяльності, земельних відносин, землеустрою, у сфері Державного земельного кадастру, державного нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі в частині дотримання земельного законодавства, використання та охорони земель усіх категорій і форм власності, родючості ґрунтів.

Територіальні органи Держгеокадастру в 2017 році на торгах реалізували 1837 прав оренди на земельні ділянки загальною площею 42,5 тис. гектарів. У результаті місцеві бюджети отримали 118,7 млн гривень. Середня орендна ставка, що формується на торгах, за останні 5 років збільшилася на понад 10 процентних пунктів та за підсумками 2017 року склала 14,73%.

За 9 місяців поточного року сума надходжень від земельних торгів до місцевих бюджетів уже перевищила результат за весь минулий рік та склала 129 млн грн. Середня орендна ставка за результатами аукціонів  зросла до 18,77% від НГО.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-ukrayini-zapustyly-prodazh-orendy-derzhzemli-na-e-aukcionah
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати