Tempo950x100

Tempo300x100

В Україні зараз функціонує тільки «чорний» ринок землі

В Україні зараз функціонує тільки «чорний» ринок землі

Про це заявив голова Комітету економістів України Андрій Новак, пише ГолосUA.

Економіст підкреслив, що в даний час в Україні існує «чорний» ринок землі, проводити реформу ринку землі не можна так, як проводили приватизацію в країні.

Нагадаємо, масову приватизацію в Україні, яка відбулася в 1990-х роках, можна назвати грабіжницьким накопиченням капіталу. Хто був сильніший і хитріший, той у підсумку за рахунок продажу приватизаційних сертифікатів сколотив капітал, а люди, які не знали цінності приватизаційних сертифікатів, продавали їх за пляшку горілки.

«Ринок землі в Україні потрібен, проте вводити ринок землі, як проводили раніше приватизацію, безумовно не можна», – заявив економіст.

На думку А. Новака, формування ринку землі в Україні має проходити з урахуванням трьох важливих факторів, які стануть вирішальними в питанні успішності цієї реформи.

«Слід при формуванні ринку землі враховувати три аспекти. Перший – максимальна площа землі, яка може бути в обігу. Другий – максимальна площа землі, яку може придбати один чоловік. Третій – зростання вартості землі, щоб ціна не була занадто низькою і відповідала запитам», – заявив економіст.

Нагадаємо, вільних земель в Україні практично не залишилося, зазначив головний спеціаліст групи децентралізація Реанімаційного пакету реформ Анатолій Ткачук. Органи місцевого самоврядування територіальних громад вже давно раздали у приватну власність землі в межах населених пунктів, вимагають передати залишки земель державної власності, розташовані за межами населених пунктів, в їх розпорядження, зазначив Ткачук.

На думку фахівця, 10,5 млн га сільськогосподарських земель державної власності виглядають дуже ласим шматком для їх швидкого розподілу у приватну власність, тому кожен раз перед завершенням терміну дії мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення з’являються ініціативи почати “ринок землі” з продажу саме державних земель.

Наділення осіб земельними ділянками за рахунок земель державної та комунальної власності може здійснюватися виключно на основі розробленої містобудівної документації — схеми планування території або генерального плану. Зміна цільового призначення земельної ділянки, а також  поділ або консолідація повинні відбуватися також на основі містобудівної документації, впевнений А. Ткачук.

 

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-ukrayini-zaraz-funkcionuye-tilky-chornyj-rynok-zemli
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати