Tempo950x100

Tempo300x100

В Україні збираються розводити раків вагою до 2 кг

В Україні збираються розводити раків вагою до 2 кг

Хороша новина в тому, що завтра може настати дуже скоро. У всякому разі так запевняють співробітники Херсонського аграрного університету. Тут запропонували розводити членистоногих нового для України виду – австралійського красноклешневого раку. Вигода очевидна: ростуть вони дуже швидко, досягають великих  розмірів, при цьому не вимагають особливих умов, пише Комсомольская Правда.

“Цей рак хороший тим, що він невибагливий до умов вирощування, – розповів викладач кафедри водних ресурсів ХДАУ Юрій Воличенко. – Він може жити при низькій кількості водню і навіть у стоячій воді”.

Над технологією розведення екзотичної тварини працюють на кафедрі водних біоресурсів ХДАУ. Уже на етапі вивчення у дослідників вийшло на практиці виростити величезних раків, найбільший важив аж 187 грамів. І це всього за три місяці.

Взагалі природне середовище проживання цих раків – води Австралії і Нової Гвінеї. Зустрічаються популяції в Південній Африці, Ізраїлі та Мексиці. Найкомфортніша для них температура 25-28 °С. Вирощувати таких раків у нас планують у два етапи: взимку – в штучному середовищі, а влітку випускати у відкриті водойми, щоб вони там дозріли.

Херсонські учені впевнені в перспективах вирощування цих тропічних раків на півдні України. Правда, для цього потрібна спеціальна технологія, не схожа ні на одну з існуючих нині. Адже перевіреними методами поки навіть звичайних річкових раків вирощувати у нас проблематично. Перш за все, через дорогі енергоресурсів. Для того, щоб втілити всі ідеї, на базі аграрного університету навіть побудують навчально-практичний комплекс. А в Міністерстві освіти і науки України готові допомогти з можливостями отримати базове фінансування на наукові експерименти за результатами атестації.

Довідка:

Австралійський прісноводний рак живе до п’яти років. Його максимальна довжина – 40 см, а вага – до 2 кіло.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-ukrayini-zbyrayutsya-rozvodyty-rakiv-vahoyu-do-2-kh
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати