Tempo950x100

Tempo300x100

В Україні зерно фумігують фальсифікатом: зросла кількість смертей через отруєння

В Україні зерно фумігують фальсифікатом: зросла кількість смертей через отруєння

Про це повідомив голова ВГО “Фумігаційна асоціація України” Тамара Підберезняк, передає УНН.

За словами Підберезняк, ліквідувавши сільгоспінспекції та технічний регламент зернового складу, у якому містились вимоги щодо підготовки приміщень до зберігання врожаю та інструктивні поради щодо фумігації зерна, нічого на заміну не створили.

“Збільшилась кількість учасників ринку, які використовують підробні препарати, — говорить Підберезняк. — Економічна ситуація до цього спонукає. На ринку є й оригінальні препарати, які мають високу якість. Але зі стрибком курсу валют, вони значно зросли в ціні, їх почали менше використовувати, і цю нішу зайняв фальсифікат, який виробляють невідомо де”, – говорить експерт.

І якщо ринок фальсифікату пестицидів загалом складає приблизно 25 відсотків, то серед фумігантів цей показник, на переконання голови профільної Асоціації, значно вищий.

“Весь експорт зерна потребує фумігації, внутрішній ринок також потрібно задовольнити. Найбільша кількість контрафакту надходить із Росії та Китаю. Держпродспоживслужба за експорт гарно взялась. На зовнішньому ринку Україна виглядає гарно, попри деякі нотифікації, що до нас надходять. Їх кількість збільшилась, але не через неякісний контроль за фумігацією експортних партій, а через відсутність контролю на внутрішньому ринку. Бо не можна покладати усе на транзитну фумігацію. Але хто ж про це думає, коли так фінансово вигідніше? Тут одразу велика партія, яку можна обробити, це значно вигідніше і швидше. Та і фірми, що там працюють, — заробляють мільйони. Тоді як в Україні працюють середні та невеликі компанії…”, – пояснила вона.

За словами експерта, фумігація тони зерна наразі становить 15 гривень, а обробка аерозольним методом — 35-40 копійок за метр кубічний. Це обробка складів, контейнерів. Ціни майже не змінились. На морі також ціна фумігації майже не зросла, і наразі орієнтовно складає 50 центів.

“Існують оновлені проекти інструкцій по якісно-кількісному обліку зерна, вони давно знаходяться на сайті Міністерства аграрної політики України, але ніким не виконуються”, – наголосила Підберезняк.

На думку голови “Фумігаційної асоціації України”, дуже добре, що провели дерегуляцію, зняли корупційні ризики, але зникли вимоги, які контролювали усю галузь. Тепер фумігацію почав проводити будь-хто, хоч у всьому світі такі спеціалісти проходять ретельне навчання.

“Адже, фуміганти відносяться до препаратів найвищої групи ризику. У підсумку — за останні п’ять років в Україні через безвідповідальне ставлення до фумігації загинуло п’ять людей. Усі справи “гасили”, аби не карати винних. Раніше існували експедиції із захисту хлібопродуктів: у кожній області була державна команда з фумігації, яка стояла на сторожі, як пожежники. І в разі виникнення якихось проблем зі шкідниками запасів вони одразу виїжджали за викликом і проводили фумігацію. Ця система діяла в перші роки незалежної України. Так має бути й зараз”, – резюмувала вона.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-ukrayini-zerno-fumihuyut-falsyfikatom-zrosla-kilkist-smertej-cherez-otruyennya
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати