Tempo950x100

Tempo300x100

В Україні жінкам належить на 1,9 млн га землі більше, ніж чоловікам

В Україні жінкам належить на 1,9 млн га землі більше, ніж чоловікам

Про це повідомила заступник міністра аграрної політики і продовольства України Олена Ковальова під час презентації «Моніторингу земельних відносин в Україні, 2016−2017: відкриті дані про земельні ресурси», пише Агравері.

За її словами, Україна в перекладі земельного кадастру на технологію Blockchain сьогодні серед перших країн у світі. Застосування таких технологій розглядається на рівні ФАО ООН як один з інструментів ефективного земельного менеджменту. Також, для зниження корупційних ризиків в Україні була введена онлайн-реєстрація та перереєстрація земельних ділянок в державний земельний кадастр, принцип екстериторіальності при узгодженні земельної документації.

«Дана система моніторингу може бути корисною для різних користувачів. Для бізнесу — це індикатор інвестиційної привабливості території, для громадськості — індикатор якості роботи влади на всіх рівнях, для органів місцевого самоврядування — інформація про базу оподаткування земельним податком, для центральних органів влади — можливість відстежувати впровадження земельної реформи з деталізацією на районному рівні», — зазначає Олена Ковальова.

За її словами, система надає окремі дані по впровадженню реформи децентралізації. Згідно з моніторингом, 31 січня 2018 року було прийнято розпорядження про передачу земельних ділянок державної власності у власність ОТГ, і протягом першого тижня 99% існуючих на той момент ОТГ подали свої заявки на участь в процесі передачі земельних ділянок. Сьогодні ж, за даними моніторингу, 479 ОТГ отримали у власність майже 940 тис. га.

«Корисною є інформація моніторингу, що в період з липня 2015 року по червень 2017 року здійснено 3 623 386 транзакцій зі зміною власника або користувача. У структурі сільськогосподарських земель переважали транзакції, пов’язані з орендою земель — 76,1%, спадкуванням — більше 18,3%, даруванням — більше 3%, купівлею-продажем — 3,1%, міною-даруванням — 1,6%, емфітевзису — 0,8% і тільки 0,05% — на іпотеку», — зазначає Олена Ковальова.

«Користувачі системи можуть чітко відстежувати динаміку операцій з земельними ділянками сільськогосподарського призначення, побачити кількість операцій, ставки за оренду землі, оцінити ефективність використання державних земель, що знаходяться в оренді», — пояснює Олена Ковальова.

Вона також розповіла, що дана система дозволяє отримати інформацію про стан використання зрошуваних земель, отримувати агреговані дані по землях, які перебувають фактично під зрошенням і які його потребують.

За її словами, в «Моніторингу земельних відносин в Україні, 2016−2017: відкриті дані про земельні ресурси» вперше оцінено стан гендерної рівності в земельних відносинах на рівні областей і районів. Серед всіх землевласників України в 2017 р жінкам належить на 560 тис. Земельних ділянок, або на 1,9 млн га більше, ніж чоловікам.

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-ukrayini-zhinkam-nalezhyt-na-19-mln-ha-zemli-bilshe-nizh-cholovikam
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати