Tempo950x100

Tempo300x100

В Україні зросли ціни на соціальні продукти харчування

В Україні зросли ціни на соціальні продукти харчування

Про це, посилаючись на дані Держстатистики, написав на своїй сторінці в Facebook директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, передає УНН.

За його словами, зросли в ціні наступні позиції: 4 найменування хліба, пшеничне борошно, ячна крупа, пшоно, риба, вершкове масло, соняшникова олія, цибуля, буряк, морква і картопля.

Разом з цим, подешевшали 12 продуктів, або 39% найменувань, які підлягають державному моніторингу, додав Дорошенко.

“Це рис, гречка, свинина, варена ковбаса, молоко, сири, сметана, яйця, сало, яблука, капуста і цукор”, – наголосив він.

Ціни на макарони, манку, яловичину, тушку і філе куряче не змінилися, додав Дорошенко.

Найбільше в процентному співвідношенні подорожчала морква – на 68%, буряк – на 23%, цибуля – на 18%, картопля – на 16% і пшоно – на 2,5%. Поряд з цим, найменше в процентному співвідношенні подорожчали яйця – на 10%, капуста – на 6%, яблука – на 3%, гречка, сир сметана сало та цукор – на 1%, додав експерт.

За словами політика Сергія Тригубенка, неконтрольоване подорожчання соціальних продуктів є наслідком відмови держави від регулювання цін.

“Компенсатор у вигляді підвищення мінімальних пенсій і зарплат, яким хизується уряд, не спрацьовує, тому що інфляція зжирає свій чималий відсоток. У підсумку маємо, що необхідні для повноцінного життя продукти харчування людям стають все менш доступними”, – зазначив депутат і додав, що підтримує своїх колег по парламенту, які закликають уряд відновити державне регулювання цін на соціальні продукти харчування.

Тригубенко переконаний, що відпускати ринок продуктів у вільне плавання можна лише за умови соціального благополуччя в країні.

“У нас же його немає … І сьогодні мало в якому садку і школі повноцінно годують дітей, а пенсіонери між сезонами збору овочів пересиджують на запасах і макаронах. При таких умовах держава не повинна і просто не має права експериментувати з цінами на найнеобхідніше”, – резюмував політик.

Нагадаємо, в минулому році уряд скасував держрегулювання цін на соціальні продукти. Про різке подорожчання продовольства внаслідок такого кроку тоді попереджали і експерти, і політики.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-ukrayini-zrosly-ciny-na-socialni-produkty-harchuvannya
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати