В Україні зростає прибутковість виробництва молока

В Україні зростає прибутковість виробництва молока

Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН Андрій Ярмак.

Експерт проаналізував динаміку українського молочного індексу (УМІ) — це відношення ціни на сире молоко першого ґатунку до вартості концентрованого кормового раціону в комерційних господарствах. 

«В жовтні зростання склало 9,3% до вересня — менше, ніж зазвичай (середній показник був 11%).Можливо зростання було нижчим, ніж зазвичай, тому що показник УМІ був вже дуже високим», —зазначив Андрій Ярмак.

Він підкреслив, що зростання УМІ відбувалося, переважно, за рахунок зниження вартості кормів, хоча й ціни на молоко продовжували зростати. Найбільше здешевлення відбулося в сегменті соняшникового шроту (понад 18% за місяць).

Динаміка зміни УМІ:

УМІ в жовтні 2019 року вже в півтора рази перевищував минулорічний.
УМІ в вересні 2019 був на 28,8% вищим, ніж в середньому за останні 8 років для цього місяця.
Накопичувально за перші десять місяців поточного року УМІ був вищим за минулорічний вже на 25,4%.
УМІ був вищим за середній за цей період протягом останніх семи років на 16,9% і був найкращим за всю історію спостережень.

«За останні вісім років УМІ в листопаді, як правило, зростав. Середнє зростання складало 3,6%. Але було два роки, коли УМІ в листопаді падав. І це якраз були роки, коли цей показник в жовтні вже був дуже високим. Отже, цілком імовірно, що це може статися й в 2019 році», — прогнозує Андрій Ярмак.

 

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-ukrayini-zrostaye-prybutkovist-vyrobnyctva-moloka
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати