В Україні зростають ціни на яблука

В Україні зростають ціни на яблука

При цьому, яблуко в Польщі дорожчає швидше, ніж в Україні. Більш того, польське яблуко сьогодні майже на 30% дорожче від українського, це обумовлює досить привабливі умови для подальшого зростання ціни в Україні.

За даними «Інфо-Шувар», від початку 2018 року середня ціна на яблуко в Україні зросла майже на 20%. Найзначніше подорожчання було зафіксовано по сорту “Ліголь”, який від початку року зріс в ціні майже на 40%, станом на 12 лютого, це яблуко пропонується на торгових майданчиках найбільшого в Західній Україні ринку “Шувар” ціною 14-16 грн/кг (0,42-0,48 EUR/кг). Більш, ніж на третину подорожчав сорт “Айдред”, який зараз пропонується на «Шуварі» по 12,5-15 грн/кг (0,36-0,45 EUR/кг). Сорт «Чемпіон» від початку січня став дорожчим на 25%, його сьогодні на майданчику ринку можна купити по 11,5-15 грн/кг (0,36-0,45 EUR/кг). Схожа ситуація і по сорту “Ренет Симиренка”, який сьогодні коштує в середньому 11,5-14 грн/кг (0,36-0,42 EUR/кг), тобто, на 22% дорожче.

Зростання ціни на відносно дорогі сорти «Голден» та «Муцу» за вказаний період обмежилось 7-9%. Сьогодні яблуко сорту “Голден” продається на оптовому ринку «Шувар» по 12,5-16 грн/кг (0,36-0,48 EUR/кг). Ціна на сорт «Муцу» сьогодні перебуває в діапазоні 13-17 грн/кг (0,36-0,51 EUR/кг).

Слід зазначити, що в порівнянні з минулим роком, середня ціна на яблуко в Україні вже зросла майже вдвічі.

В Польщі ж від початку 2018 року яблуко подорожчало навіть більше — на цілих 25%, до 0,45-0,55 EUR/кг.

Фахівці ринку вважають, що саме поганий врожай яблука в Європі в цілому обумовив суттєві зміни в динаміці та структурі продажу яблука в Україні. Так, наприклад, однією з особливостей поточного сезону є суттєве покращення позитивного балансу міжнародної торгівлі як за рахунок збільшення експорту, так і за рахунок суттєвого падіння імпорту яблука

« Такий суттєві зміни в структурі міжнародної торгівлі пов’язані із неврожаєм в Європі. Завдяки цьому суттєво послабла конкуренція на інших ринках, де раніше ми завжди стикались з відносно дешевим та якісним польським яблуком. Цого сезону ми отримали досить комфортні умови для експорту і не тільки в країни СНД. В першій половині сезону ми відправляли яблуко в ЄС, переважно це була сировина для подальшої переробки в яблучний концентрат, і на мою думку, в найближчі кілька років цей тренд буде тільки посилюватись, тобто в структурі продажів українського яблука переробка буде зростати швидше за інші канали збуту в т.ч. завдяки зростанню зовнішнього попиту на сировину. Але в цьому сезоні були перші спроби вийти із десертним яблуком на досить серйозні і незнайомі для нас ринки, такі як Великобританія, Нідерланди, Щвеція, ОАЕ. Ці спроби не можна поки вважати 100% успіхом, втім, ми отримали цінний досвід, який треба опрацьовувати». – розповідає Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Євпропи.

Як повідомляють в «Інфо-Шувар», не дивлячись на зниження виробництва, Україна з липня по грудень включно, експортувала понад 15 тис. тонн яблук і це приблизно в 2 рази більше, ніж рік тому. В структурі експорту майже половина – це промислове яблуко, яке було відправлено на переробні підприємства Австрії, Польщі та Угорщини. В той самий час, імпорт встановив антирекорд, за першу половину сезону він склав 2,5 тис. тонн, тобто в порівнянні з минулим сезоном, скортився майже в 3 рази.

 

Перегляди: 8
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-ukrayini-zrostayut-ciny-na-yabluka
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    24 Квітня

    Як змінилися ціни на цукор, сіль та борошно

    ВР збирається розглянути продовження строку оформлення права власності на земельні паї

    Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

    Ціни на моркву в Україні близькі до історичних антирекордів для весни

    Рада спростила обіг насіння бавовнику, він потрібен для виробництва пороху

    23 Квітня

    Делегація Мінагрополітики ознайомилася з досвідом виконання Північною Македонією аграрних програм для вступу в ЄС

    У Фінляндії запустили в продаж кавовий бленд, створений штучним інтелектом

    Польща планує обмежити використання ГМ сировини у виробництві кормів

    Піца і торти можуть вбити: у МОЗ розповіли, яка їжа підвищує ризик смерті

    Виробництво біометану має потенціал потужного зростання – Герус

    БІЛЬШЕ НОВИН