Tempo950x100

Tempo300x100

В Україні зростають ціни на яблука

В Україні зростають ціни на яблука

При цьому, яблуко в Польщі дорожчає швидше, ніж в Україні. Більш того, польське яблуко сьогодні майже на 30% дорожче від українського, це обумовлює досить привабливі умови для подальшого зростання ціни в Україні.

За даними «Інфо-Шувар», від початку 2018 року середня ціна на яблуко в Україні зросла майже на 20%. Найзначніше подорожчання було зафіксовано по сорту “Ліголь”, який від початку року зріс в ціні майже на 40%, станом на 12 лютого, це яблуко пропонується на торгових майданчиках найбільшого в Західній Україні ринку “Шувар” ціною 14-16 грн/кг (0,42-0,48 EUR/кг). Більш, ніж на третину подорожчав сорт “Айдред”, який зараз пропонується на «Шуварі» по 12,5-15 грн/кг (0,36-0,45 EUR/кг). Сорт «Чемпіон» від початку січня став дорожчим на 25%, його сьогодні на майданчику ринку можна купити по 11,5-15 грн/кг (0,36-0,45 EUR/кг). Схожа ситуація і по сорту “Ренет Симиренка”, який сьогодні коштує в середньому 11,5-14 грн/кг (0,36-0,42 EUR/кг), тобто, на 22% дорожче.

Зростання ціни на відносно дорогі сорти «Голден» та «Муцу» за вказаний період обмежилось 7-9%. Сьогодні яблуко сорту “Голден” продається на оптовому ринку «Шувар» по 12,5-16 грн/кг (0,36-0,48 EUR/кг). Ціна на сорт «Муцу» сьогодні перебуває в діапазоні 13-17 грн/кг (0,36-0,51 EUR/кг).

Слід зазначити, що в порівнянні з минулим роком, середня ціна на яблуко в Україні вже зросла майже вдвічі.

В Польщі ж від початку 2018 року яблуко подорожчало навіть більше — на цілих 25%, до 0,45-0,55 EUR/кг.

Фахівці ринку вважають, що саме поганий врожай яблука в Європі в цілому обумовив суттєві зміни в динаміці та структурі продажу яблука в Україні. Так, наприклад, однією з особливостей поточного сезону є суттєве покращення позитивного балансу міжнародної торгівлі як за рахунок збільшення експорту, так і за рахунок суттєвого падіння імпорту яблука

« Такий суттєві зміни в структурі міжнародної торгівлі пов’язані із неврожаєм в Європі. Завдяки цьому суттєво послабла конкуренція на інших ринках, де раніше ми завжди стикались з відносно дешевим та якісним польським яблуком. Цого сезону ми отримали досить комфортні умови для експорту і не тільки в країни СНД. В першій половині сезону ми відправляли яблуко в ЄС, переважно це була сировина для подальшої переробки в яблучний концентрат, і на мою думку, в найближчі кілька років цей тренд буде тільки посилюватись, тобто в структурі продажів українського яблука переробка буде зростати швидше за інші канали збуту в т.ч. завдяки зростанню зовнішнього попиту на сировину. Але в цьому сезоні були перші спроби вийти із десертним яблуком на досить серйозні і незнайомі для нас ринки, такі як Великобританія, Нідерланди, Щвеція, ОАЕ. Ці спроби не можна поки вважати 100% успіхом, втім, ми отримали цінний досвід, який треба опрацьовувати». – розповідає Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Євпропи.

Як повідомляють в «Інфо-Шувар», не дивлячись на зниження виробництва, Україна з липня по грудень включно, експортувала понад 15 тис. тонн яблук і це приблизно в 2 рази більше, ніж рік тому. В структурі експорту майже половина – це промислове яблуко, яке було відправлено на переробні підприємства Австрії, Польщі та Угорщини. В той самий час, імпорт встановив антирекорд, за першу половину сезону він склав 2,5 тис. тонн, тобто в порівнянні з минулим сезоном, скортився майже в 3 рази.

 

Перегляди: 7
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-ukrayini-zrostayut-ciny-na-yabluka
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати