Tempo950x100

Tempo300x100

В Україні з’явиться Сертифікат походження риби

В Україні з’явиться Сертифікат походження риби

Відсутність механізму контролю за виловом і простежуваністю виловленої риби продукує величезний чорний ринок риби, стримує розвиток легальних підприємців, ставить під питання харчову безпеку.
 
«Сертифікат походження риби та система простежуваності виловів – це ефективний спосіб боротьби з незаконним рибальством. Якщо риба буде виловлена без дозвільних документів, вона не отримає сертифікат. Без сертифікату її неможливо буде продати, ми позбавляємо браконьєрство економічного змісту. Закриваючи ринок  для нелегальної риби, ми відкриваємо нові ніші для легальних виробників, для рибних фермерів»,  ̶ зауважив голова Держрибагентства Ярема Ковалів. 

Говорячи про економічний ефект Сертифікату, він  сказав, що, за оцінками експертів,  тіньовий ринок риби  в Україні становить щонайменше 150 тис тонн  на рік або 6 млрд грн, які вийдуть «з тіні» завдяки сертифікату. Крім того, впровадження Сертифікату має важливу екологічну складову і необхідне для  підтримання сталих запасів риби у  водоймах.
 
Експерт Офісу підтримки реформ Костянтин Дем’яненко  відзначив, що  в ЄС система сертифікації вважається ключовим фактором для забезпечення простежуваності водних біоресурсів у комерційних операціях.  Розробляючи український законопроект, експерти спиралися на досвід  Данії, Великобританії, Словенії, Естонії та Норвегії, а також  директиви Генеральної Комісії з питань рибальства у Середземномор’ї (GFCM).
 
«Закон передбачає створення централізованого механізму електронної звітності про перші операції з переміщення водних біоресурсів та продукції з них. Протягом 24 годин з моменту вивантаження риби з  човна на рибоприймальний пункт або з моменту її першого продажу рибалкою переробнику чи торговій мережі,  центральна інформаційна система Держрибагентства отримує відповідну електронну звітність. Усі подальші продажі відбуватимуться зі збереженням первинної документації, яка на будь-якому етапі має підтвердити законність походження риб.  Сертифікація також стосуватиметься фермерської та  імпортної риби»,  ̶ повідомив  Костянтин Дем’яненко.
 
Ярема Ковалів додав,  що впровадження сертифікату походження риби та системи простежуваності – не справа одного дня. Держрибагентство  сподівається, що  ВР прийме законопроект до кінця 2017 року і з 1 січня 2018 р. система сертифікації та простежуваності розпочне  працювати в Україні. Повномасштабний запуск системи, включаючи електронний портал з інформацією  для споживачів, може зайняти до 3-х років.   Вся електронна звітність буде забезпечуватись самими суб’єктами господарювання, без залучення до процесу складання звітності державних посадовців/інспекторів, корупційні ризики зведено до мінімуму.

«Сертифікат матиме виключно електронну форму, кожній партії риби присвоюватиметься власний унікальний номер. Кожен бажаючий, і представник державного  органу, і звичайний споживач зможе зайти на спеціальний електронний портал та перевірити законність походження риби»,  ̶  повідомив голова Держрибагентства Ярема Ковалів.

 

Перегляди: 16
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-ukrayini-zyavytsya-sertyfikat-pohodzhennya-ryby
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати