Tempo950x100

Tempo300x100

В Україні з’явився новий тіньовий ринок пива

В Україні з’явився новий тіньовий ринок пива

Про це  повідомив глава Асоціації постачальників торговельних мереж України Олексій Дорошенко, пише golos.ua

«Наша держава постійно створює нові тіньові ринки, одним з яких є ринок пива», – зазначив експерт.

На думку Олексія Дорошенко, коли 90% населення порушує закони держави, в якій живе, то в цьому винне насамперед держава, що створює такі умови.

«Найяскравішим показником того, як можна змушувати бізнес і людей працювати в тіні, є податки і відрахування з зарплати. Якщо ми рухаємося до європейських стандартів, то повинні керуватися ними у всіх галузях. Галузь пивоваріння, як і всі інші, є показником того, як важко малому і середньому бізнесу співіснувати поруч з великим бізнесом. Весь світ звик до крафтового пивоваріння, а в Україні воно фактично поза законом. І причина лежить на поверхні – виробництво пива падає вже кілька років, доля найбільших виробників скорочувалася через зміни смаків покупців, які віддають перевагу місцевим напоям», – пояснив аналітик.

За його словами, пивне лобі у нас виявилося більш потужним, ніж повинно. Ліцензію на оптовий продаж вина Верховна Рада для невеликих виробників взагалі скасувала, вивівши з тіні кілька десятків гравців.

Олексій Дорошенко наводить приклад, що в середньому пивоварня при пабі або ресторані може виготовляти від 60 до 180 півлітрових келихів пива в день, але для цього необхідно отримати ліцензію на виробництво.

«Для роздрібної торгівлі алкоголем ліцензія коштує 8000 грн, а ліцензія на оптовий продаж алкоголю для пивоварів раніше коштувала 500 тис. грн. Таким чином, виробник, якому належить 20% пивного ринку України, і той, хто має маленьку пивоварню, були в «рівних» умовах. Вартість ліцензії в 2017 році для крафтового виробників пива знизили з 500 тис. грн до 30 тис. грн. Але це не вирішило проблему, так як вартість такої ліцензії робить рентабельним виробництво, розраховане на 500 або 1000 л пива. Ліцензію отримали всього кілька десятків компаній. Інші виробники залишилися поза законом, і будь-який поліцейський може приходити до них за даниною, яку тепер платять власники маленьких пивоварень», – підсумував експерт.

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-ukrayini-zyavyvsya-novyj-tinovyj-rynok-pyva
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати