Tempo950x100

Tempo300x100

В Україну “зайшло” рослинне м’ясо: як воно імітує яловичину і що про це треба знати

В Україну “зайшло” рослинне м’ясо: як воно імітує яловичину і що про це треба знати

Рослинне м’ясо американського стартапу Beyond Meat з’явиться на полицях українських супермаркетів “Сільпо”, АТБ і Novus в лютому 2020 року, пише Економічна правда.

Особливість продукту в тому, що його майже неможливо відрізнити від звичайного м’яса за консистенцією, запахом, смаком і кольором, хоча воно складається з горохового білка, рису, буряків, води і олії і на 100% є веганским.

Горохова суміш з капіталізацією 12 млрд дол
Стартап Beyond Meat заснував Ітан Браун у 2009 році в Каліфорнії. Незабаром він отримав фінансування від семи венчурних фондів. Також серед “отців” стартапу — засновник Microsoft Білл Гейтс, співзасновник Twitter Біз Стоун, актор Леонардо Ді Капріо і екс-CEO McDonald’s Дон Томпсон.

Перший продукт, “курку на рослинній основі”, стартап продав у 2013 році. Курки в ньому не було. Продукт повністю складався з рослинної основи: суміші горохового і соєвого білків, борошна, олії та приправ. Вже в 2014 році Beyond Meat розробив продукт імітації яловичини.

До 2016 року стартап оголосив про продаж 25 млн рослинних бургерів.

У червні 2018 року стартап відкрив друге підприємство в штаті Міссурі, що привело до триразового збільшення виробничих площ. У тому ж році Beyond Meat відкрив новий R&D-центр площею 2,5 тис кв м, що складається з восьми лабораторій і розрахований на сотню працівників.

У червні 2019 року Beyond Meat вийшов на IPO на біржі NASDAQ з первинною оцінкою 3,8 млрд дол. Менше ніж за рік капіталізація компанії зросла в три рази до 12,8 млрд дол. Продукцію стартапу можна купити в 53 тис точок в США, а в 2018 році почалися продажі в Європі.

Стартап акцентує увагу на тому, що його продукція позитивно впливає на здоров’я людини і має мінімальний вплив на клімат.

Зокрема, компанія стверджує, що для виробництва своєї продукції використовує на 99% менше води, на 46% менше енергії і викидає в атмосферу на 90% менше СО2 у порівнянні з підприємствами, які вирощують м’ясо тварин.

Рослинне м’ясо
Чому в назві стартапу використовується слово “м’ясо”, якщо в його продуктах воно відсутнє?

“Поняття “м’ясо тваринного походження” застаріло, — говорить директор компанії “Вест міллз”, офіційного дистриб’ютора Beyond Meat в Україні, Станіслав Луцкович. — Ми виводимо на ринок нове тлумачення поняття “м’ясо”. Ми говоримо, що м’ясо може бути і тваринного, і рослинного походження. Ми пропонуємо м’ясо рослинного походження”.

В Україні, як і в Західній Європі, зараз доступно два види продукції Beyond Meat: бургерні котлети і ковбаски. На ринку США асортимент в рази більше, каже Луцкович. Там є фарш, курячі нагетси, три види ковбасок. Зараз у США розробляють “м’ясний” стейк.

“Це буде цілий виток у розвитку, оскільки м’ясо стейка значно складніше зробити так, щоб таке м’ясо було за всіма характеристиками ідентичне м’ясу тваринного походження”, — розповідає Луцкович.

Поки у США розробляють “м’ясний” стейк, в Україні вже можна купити котлету для бургерів. Її основними компонентами є ізолят горохового білка, вода, рапсова олія прямого віджиму, трохи солі, оцту, крохмалю, дріжджового екстракту. Червоний колір котлеті дає буряковий сік.

Такий склад підходить веганам. Одна котлета містить 20 г білка, що більше, ніж у котлеті із звичайного м’яса. У той же час, в “м’ясі майбутнього” немає ГМО, глютену, сої, антибіотиків, холестерину, гормонів і паразитів.

 

Як створили продукт і як його готувати
Над створенням формули рослинного м’яса сім років працювала команда з 40 вчених, шеф-кухарів, молекулярних біологів і фізіологів рослин в інноваційному центрі Manhattan Beach Project в Каліфорнії.

Щоб зробити рослинне м’ясо схожим на справжнє м’ясо тваринного походження розкладали на дрібні компоненти і вивчали пов’язані з ним сенсорні відчуття: запах, смак, текстуру, зовнішній вигляд.

Потім до компонентів підбиралися рослинні аналоги, і склад збирався в “архітектурі” м’яса з його м’язовими волокнами. Спосіб складання аналогічний процесу виготовлення макаронних виробів: інгредієнти змішуються, суміш пресується, а потім оформляється в кінцевий продукт.

Єдиним інгредієнтом м’яса, який неможливо синтезувати з рослин, став холестерин, тому його в рослинному бургері немає.

Процес приготування рослинного бургера схожий на те, що зазвичай відбувається з натуральним м’ясом. Коли рослинну котлету кладуть на гриль, з неї спочатку сочиться кров, вона виділяє жир і сичить, стаючи коричневою так само, як тваринний білок.

У чому відмінність “м’яса” Beyond Meat, де основний компонент — гороховий білок, від котлет з сої? “Головна відмінність — смак”, — каже Луцкович.

Український дистриб’ютор американського рослинного м’яса націлений на “м’ясоїдів”, які не знаходили підходящої альтернативи м’ясу, із-за чого у них не було сильного стимулу перейти на рослинне харчування.

Ціна в Україні, точки і обсяги продажів
В Україні два види продукції Beyond Meat можна придбати в більш ніж ста точках продажу по всій країні, включаючи ресторани і магазини.

Стартап вийшов на український ринок у листопаді 2019 року. Дистриб’ютор почав розвивати збут в Києві. На черзі — Одеса, Харків, Львів, Дніпро.

Затримка з продажами в Сільпо, АТБ і Novus пов’язана з тривалим погодженням договорів. Луцкович каже, що ця робота вже завершується, і він очікує появи продукції на полицях магазинів у лютому 2020 року.

Котлети для бургерів продаються в упаковці по дві штуки. Ціна — 270 грн за упаковку. У гуртовій упаковці — 42 котлети за ціною 90 грн за штуку. Для порівняння: середня оптова вартість яловичої котлети становить 13-15 грн.

Чому “рослинна” котлета майже в десять разів дорожча? Луцкович пояснює це надзвичайно дорогою технологією створення рослинного м’яса.

“В технологію вкладено сотні мільйонів доларів, вона розроблялася приблизно десять років, — каже він. — Технологія буде дешевшати завдяки появі в 2020 році заводу в Нідерландах. Тоді ціна знизиться на 30%”.

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-ukrayinu-zajshlo-roslynne-myaso-yak-vono-imituye-yalovychynu-i-shcho-pro-ce-treba-znaty
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати