Tempo950x100

Tempo300x100

В Укргідрометцентрі розповіли, коли розпочнеться посівна озимих

В Укргідрометцентрі розповіли, коли розпочнеться посівна озимих

У південних областях посівна традиційно розпочинається у більш пізні терміни. Про це УНН повідомили у відділі агрометеорології Укргідрометцентру.

“Існує таке поняття як оптимальні кліматичні строки сівби озимих культур. Переважна частина території України — це десь з 10 по 25 вересня. Раніше ці строки починаються у північній частині України, ніж у південній. У південній частині останніми роками взагалі сіють у жовтні, а інколи — у листопаді, і навіть на початку грудня. Залежно від погодних умов. Наразі фіксується повітряно-ґрунтова посуха на території східних, центральних і навіть північних областей. У ґрунті дуже мало вологи, тому рання сівба недоцільна, тому що зерно буде просто лежати у сухій землі”, — розповіли фахівці.

Водночас агрометеорологи зауважили, що у південних областях, які потерпали від засухи починаючи з квітня, склалася дещо нестандартна ситуація, з огляду на те, що зараз на погоду України впливає циклон, який стаціонарно стоїть над Кримом і впливає на південні регіони. Проте його вологи не вистачить на північні та східні регіони.

“У південних областях (Одеська, Миколаївська, Херсонська), наприклад учора, випала дуже значна кількість опадів. В окремих районах були сильні зливи, від яких була не тільки користь. І десь 3-4 дні цей циклон буде втрачати свою активність, віддавати вологу, тобто поливати південні області зі зміщенням на захід (Вінницька, Хмельницька, і Приазов’я — Запорізька, Донецька області, які найбільше потерпали від посухи). Але на жаль, за прогнозами, ці опади не досягнуть ні Харківської, ні Сумської області, де також ситуація досить тривожна щодо вологи в ґрунті, але надії отримати її до кінця місяця дуже мало. Тому у північних областях та східних, скоріш за все, як і останніми роками, будуть пізні строки сівби”, — зауважили у відділі агрометеорології.

Нагадаємо, в Україні вже зібрали майже 35 млн тонн зерна.

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-ukrhidrometcentri-rozpovily-koly-rozpochnetsya-posivna-ozymyh
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати