Tempo950x100

Tempo300x100

В Японії померла перша в світі клонована корова

В Японії померла перша в світі клонована корова

Про це повідомляє The Japan News з посиланням на уряд префектури Ішикава, пише agroday.com.ua.

Ното — так звали японську корівку, вирощену з соматичних клітин «оригіналу», — з’явилася на світ у 1998 році.

Це був спільний проект Університету Киндай і префектури Ішикави. Клітки для клонування Ното вчені взяли з маткової труби її попередниці, пересадивши ядро в незапліднену яйцеклітину.

Ното своїм віком підтвердила середню тривалість життя корів, які за умови вільного випасу і мінімальної експлуатації живуть близько 20 років.

Вчені вважають, що Ното померла від старості. Її тіло було знайдено непритомним у хліві 4 травня. Ветеринари надали їй першу допомогу: підтримали організм харчовими добавками і медикаментами. І все ж дихання тварини 14 травня ускладнилося і через добу вона померла.

Клон корови успадкував майже всі генетичні характеристики «оригіналу», тому дослідники будували плани масового виробництва корів, які давали б високоякісне молоко і м’ясо.

Проте Міністерство сільського господарства, лісництва і рибальства Японії попросило фермерів утриматися від виготовлення яловичини з клонованих тварин, сумніваючись у її повній безпеці.

Якщо в Країні висхідного сонця така продукція заборонена, то в Китаї клоновані Зорьки вже самі розмножуються. Наприклад, у 2015 році корова Ню-Ню, виведена з пробірки трьома роками раніше, явила світу перше теля, чия мама — клон.

Вчені Піднебесної назвали цей факт епохальним кроком країни у виробництві мармурової яловичини — Китай відчуває дефіцит цього виду м’яса. Тому при клонуванні в організм Ню-Ню був підсажений ген, що сприяє збільшенню шару жиру на м’язах.

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-yaponiyi-pomerla-persha-v-sviti-klonovana-korova
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати