Tempo950x100

Tempo300x100

Вантаж із живими вівцями в порту Чорноморськ буде утилізований

Вантаж із живими вівцями в порту Чорноморськ буде утилізований

У зв’язку із широким суспільним резонансом Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів надає роз’яснення щодо статусу вантажу ТОВ «УКРАНІКСАР» вівці (УКТЕЗД 0104) в кількості 300 голів, який був затриманий Одеською регіональною службою державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на державному кордоні на транспорті.

6.10.2018 р. вантаж перетнув державний кордон України в режимі «експорт» до Туреччини в зоні обслуговування прикордонного інспекційного пункту ветеринарної медицини № 9 (5 термінал морського торгового порту «Чорноморськ»).

12.10.2018 тварини в кількості 300 голів було повернуто в Україну на термінал відправлення, оскільки турецькою стороною вантаж не був прийнятий.

Офіційні органи Туреччини не надали інформації щодо причин повернення даних тварин.

Читайте також: Без їжі та води: у порту «Чорноморськ» майже два тижні простоює фура з 300 вівцями, половина з яких вже загинули

Держпродспоживслужба направила нотифікацію до компетентного органу Туреччини щодо надання роз’яснень причин неприйняття товару та звернулася з проханням вжити заходи для запобігання виникнення в подальшому подібних необґрунтованих бар’єрів у двосторонній торгівлі.

Відповідно до повідомлень Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (МЕБ), на території Туреччини реєструються спалахи небезпечних хвороб тварин, таких як ящур, віспа овець та інші.  

В Україні діє заборона на ввезення з Туреччини діє заборона на ввезення сприятливих до вказаних захворювань живих тварин, продукції та сировини з них (рішення Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 14.01.2015 №15-9-1-23/472 та від 30.06.2017 №602-113-18-2571) .

Повернення даного вантажу на територію України є неможливим, зважаючи на загрозу поширення особливо небезпечних хвороб тварин.

При цьому лише 24.10.2018 було отримано звернення керівника ТОВ «УКРАНІКСАР» Севінч О.Я. щодо утилізації повернутих тварин. Зауважимо, що звернення власника вантажу є необхідним процедурним етапом для провадження будь-яких дій із ним

25.10.2018 Перший заступник Голови Держпродспоживслужби відповідно до звернення дав доручення щодо забезпечення ідентифікації вантажу, супроводження під час перевезення тварин з території морського порту до місця утилізації (Тульчинська філія ДП «УКРВЕТСАНЗАВОД»  в Вінницькій області та забезпечення контролю під час його утилізації.

Також з цього приводу 25.10.2018 р. проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Чорноморській міській раді Одеської області.

Ситуація перебуває на контролі Держпродспоживслужби та інших державних уповноважених органів.

 

 

 

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vantazh-iz-zhyvymy-vivcyamy-v-portu-chornomorsk-bude-utylizovanyj
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати