Вартість овочів “борщового набору” на вітчизняних ринках досягла рекордної позначки

Вартість овочів “борщового набору” на вітчизняних ринках досягла рекордної позначки

В еквіваленті національної валюти цей показник є рекордним. Про це повідомляють фахівці порталу “Інфо-Шувар”, посилаючись на дані власного щоденного моніторингу цін на найбільших гуртових майданчиках країни.

Найбільш суттєве подорожчання за останній місяць року відбулось по буряку, він за останні три тижні додав в ціні одразу 25%. Сьогодні на гуртових ринках буряк можна купити по 10-11 грн/кг (0,33-0,35 EUR/кг ). В другій половині грудня поступове подорожчання сспостерігалось і по білоголовій капусті з морковою. Сьогодні на гуртових майданчиках країни капуста пропонується по 7,5-10 грн/кг (0,24-0,32 EUR/кг ), а морква коштує 8-10 грн/кг (0,25-0,32 EUR/кг ).

Ціни на цибулю протягом грудня неодноразово змінювалися в різних напрямках, але, за підсумками місяця, вартість цибулі істотно не змінилась, хоча, сьогодні цибулю можна вважати найдорожчою позицією в українському овочевому «борщовому наборі», на гуртових ринках її пропонують по 10-14 грн/кг (0,30-0,42 EUR/кг ).

Слід зазначити, що в порівнянні із минулим роком, буряк та морква стали дорожчими в 2,5 рази, цибуля за рік подорожчала в 3,5 рази. Білоголова капуста сьогодні є абсолютним лідером за зростанням ціни серед усіх овочів українського “борщового набору”, її вартість за рік зросла в 4 рази.

Картопля є винятком з цього переліку, ціни на неї хоча і почали зростати в грудні, втім, сьогодні картопля є майже в 2 рази дешевшою від овочів «борщового набору», її вартість на гуртових ринках країни становить 5-6 грн/кг (0,16-0,19 EUR/кг ). Втім, такі ціни є в 2 рази вищими, ніж рік тому.

За даними “Інфо-Шувар”, на ринку “борщового набору” в Польщі лідерами із подорожчання впродовж останнього року стали цибуля та капуста, які зросли в ціні майже в 2 рази та пропонуються сьогодні на найбільшому гуртовому ринку Варшави “Броніше” за ціною 0,35-0,54 EUR/кг та 0,23-0,35 EUR/кг, відповідно.

Більш, ніж в 1,5 рази за рік в Польщі подорожчала і картопля, яка коштує сьогодні в межах 0,28-0,35 EUR/кг. Морква за рік додала в ціні майже 70% та коштує зараз 0,28-0,32 EUR/кг і лише на 17% , порівняно із минулим роком, подорожчав польський буряк, який пропонується сьогодні на ринку “Броніше” в межах ціни 0,16-0,23 EUR/кг.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vartist-ovochiv-borshchovoho-naboru-na-vitchyznyanyh-rynkah-dosyahla-rekordnoyi-poznachky
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    24 Квітня

    Як змінилися ціни на цукор, сіль та борошно

    ВР збирається розглянути продовження строку оформлення права власності на земельні паї

    Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

    Ціни на моркву в Україні близькі до історичних антирекордів для весни

    Рада спростила обіг насіння бавовнику, він потрібен для виробництва пороху

    23 Квітня

    Делегація Мінагрополітики ознайомилася з досвідом виконання Північною Македонією аграрних програм для вступу в ЄС

    У Фінляндії запустили в продаж кавовий бленд, створений штучним інтелектом

    Польща планує обмежити використання ГМ сировини у виробництві кормів

    Піца і торти можуть вбити: у МОЗ розповіли, яка їжа підвищує ризик смерті

    Виробництво біометану має потенціал потужного зростання – Герус

    БІЛЬШЕ НОВИН