Tempo950x100

Tempo300x100

Важливою умовою розвитку фермерства є доступ до земельних ресурсів

Важливою умовою розвитку фермерства є доступ до земельних ресурсів

Адже це – одне із ключових питань при започаткуванні нового або розширення існуючого фермерського господарства, що прямо чи опосередковано позначається на рівні їх конкурентоспроможності, зазначила завідувач відділу земельних ресурсів та природокористування Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Ольга Ходаківська.

За її словами, для ведення фермерського господарства можуть використовуватися ті земельні ділянки, що перебувають у власності членів фермерського господарства та/або у їх користуванні, у т.ч. на правах оренди. Це можуть бути земельні ділянки, що надавалися у період 1990–2001 років на праві постійного користування. Також фермерські господарства можуть орендувати землі державної, комунальної та приватної власності, у т.ч. земельні паї.

Слід чітко розмежувати малі фермерські господарства, які створені за законами України «Про селянське (фермерське) господарство» від 20.12.1991 №2009-XII та «Про фермерське господарство» від 19.06.2003 №973-IV, і великі фермерські господарства, створені у процесі реорганізації колгоспів та радгоспів (1999-2000 рр.). До малих належать фермерські господарства, які мають невеликі розміри землекористувань та використовують переважно працю членів фермерських господарств, пояснила експерт.

Нині із 2,7 млн га земель, що перебувають у користуванні малих фермерських господарств, 60% – орендовані земельні паї, ще близько 16% – оренда земель державної власності, поінформувала Ольга Ходаківська.

У середньому по Україні фермерські господарства за оренду паїв виплачують близько 6% від нормативної грошової оцінки. Для земель державної власності, згідно рішення Уряду, орендна плата не може бути меншою 8%. Це стартова ціна для земельних аукціонів. Як правило, за результатами земельних торгів вона може зрости удвічі, а то й більше, що робить їх недоступними для малих фермерів.

Загалом у 2016 році малі фермерські господарства виплатили близько 2,2 млрд грн (!) орендної плати. У структурі витрат на виробництво продукції цих господарств частка орендної плати становить 8-10%, що знижує рівень їх конкурентоспроможності, зауважила експерт.

Для тих, хто має намір взяти в оренду землі державної власності слід пам’ятати три речі. По-перше, права оренди на землі державної власності для ведення фермерського господарства набуваються виключно на земельних аукціонах. По-друге, розмір орендної плати за такі землі не може бути меншим 8% від їх нормативної грошової оцінки. По-третє, термін оренди для земель державної і комунальної власності віднедавна становить 7  років, за винятком земель, на яких розміщені гідромеліоративні споруди: для них термін оренди – 10 років, зазначила Ольга Ходаківська.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vazhlyvoyu-umovoyu-rozvytku-fermerstva-ye-dostup-do-zemelnyh-resursiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати