Tempo950x100

Tempo300x100

Вчені наблизилися до створення нетоксичних для бджіл та джмелів пестицидів

Вчені наблизилися до створення нетоксичних для бджіл та джмелів пестицидів

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на Sciencedaily.

Потенційний вплив неонікотиноїдів на здоров’я бджіл є предметом інтенсивних досліджень і значних протиріч, оскільки Європейський союз обмежив використання їх на врожаях, які приваблюють бджіл.

Проте, як бджоли, так і джмелі до різних видів цього класу інсектицидів мають різну чутливість. Дослідники прагнули зрозуміти причину цього явища, щоб допомогти розвитку пестицидів, які нетоксичні для них.

Так само, як і в інших організмах, токсини у бджіл можуть бути зруйновані ферментами, званими цитохромами P450. У дослідженні було виявлено однин підклас цих ферментів у бджіл – CYP9Q – і було встановлено, що він відповідальний за швидке руйнування деяких неонікотиноїдів.

«Ідентифікація цих ключових ферментів надає цінні інструменти для скринінгу нових пестицидів на ранньому етапі їх розвитку, щоб побачити, чи можуть бджоли їх руйнувати», – сказав професор Кріс Басс, який очолював команду в Університеті Ексетера.

«Для створення єдиного пестициду може знадобитися десятиліття і 260 мільйонів доларів, тому ці знання допоможуть нам уникнути витрати часу і грошей», – додав він.

На думку д-ра Ральфа Науена, токсиколога і одного з провідних дослідників Bayer, ці знання також допоможуть їм і регулюючим органам краще зрозуміти, чому деякі інсектициди мають високий ступінь безпеки для бджіл.

«Деякі неонікотиноїди за своєю природою дуже токсичні для бджіл, а інші мають дуже низьку токсичність, але в публічних дебатах вони, як правило, піддаються однаковій критиці», – додав професор Лінь Філд, завідувач відділом біоінтерпретаціі і захисту рослин в Rothamsted Research.

«Кожен інсектицид потрібно окремо розглядати за його ризиками і перевагами, а не тільки за назвою», – підсумував він.

 

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vcheni-nablyzylysya-do-stvorennya-netoksychnyh-dlya-bdzhil-ta-dzhmeliv-pestycydiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати