Вчений виділяє важливу роль інтуїції в досягненні успіху сільгоспвиробника, пише Зерно.

Професор переконаний, що інтуїція може допомогти в конструюванні та розвитку добробуту аграрія. Згідно з останніми дослідженнями, результати яких представив Натхолл, всього 4% успіху фермера полягають в його умінні планувати, 20% — в умінні втілювати плани в життя, а 76% — це інтуїція.

Машини все ще не здатні приймати геніальні рішення, вони не мають таланту, говорить професор. Як стверджує Натхолл, інтуїція є критично важливим компонентом прийняття рішення аграріями, це основа людського капіталу. У фермерській справі талант є чистим прибутком. Концепція інтуїтивного прийняття рішень має особливе значення для малого, а часто і для сімейного бізнесу.

Для досягнення цілей інтуїтивні здібності, пов’язані з базовими управлінськими якостями (планування і застосування навичок) відіграють дуже важливе значення. Передумовами хорошої інтуїції є досвід, практичні і теоретичні знання, і навички очікування.

Результати досліджень, проведених на різних фермах, показують, що в окремих керуючих фермою інтуїція і процес прийняття рішень працюють краще, ніж у їх колег.

Професор Натхолл розглядає і саму механіку шостого почуття. Перш ніж виробити реакцію на правильне рішення, інтуїція сільгоспвиробника повинна спершу відстежити і зрозуміти поточний стан речей, а також ймовірні майбутні умови (читання ситуації), після чого пізнавально проінтерпретувати і проаналізувати інформацію, а потім, нарешті, вибудувати висновок, що б відповідав вирішенню поточної проблеми.

Вчений стверджує, що ключовими складовими успіху в управлінні фермерським господарством є інтуїція, здатність до формального планування, а також здатність до імплементації планів.