Tempo950x100

Tempo300x100

Вчені підрахували кількість деградованих ґрунтів в Україні

Вчені підрахували кількість деградованих ґрунтів в Україні

Про це повідомив директор Національного центру «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н.Соколовського» академік НААН Святослав Балюк, пише agropolit.com.

«В Україні маємо більше як 800 видів грунтів, більше як 60% з них – чорноземи. Площі деградованих грунтів вражають – за різними це даними від 10 до 15 млн. га. За 130 років склад гумусу у чорноземних грунтах зменшився на 30%», –повідомив Балюк.

Моніторинг якості грунтів має проводити спеціалізований центр, який буде тримати на обліку землі у всіх регіонах України переконаний Балюк.

«До бази даних Інституту ґрунтознавства занесено 18 тисяч польових досліджень, які необхідно провести. Востаннє якісні дослідження ґрунтів по всій Україні проводились більше, як 30 років тому», – сказав академік.

За розрахунками Інституту ґрунтознавства, вартість робіт по моніторингу якості та охорони ґрунтів складе близько 60 млрд грн.

«Необхідно створити ресурсний центр, який буде займатися якістю ґрунтів. Ми уже розробили Національну цифрову карту ґрунтів, куди внесли дані про якість земель, і куди можна вносити нові дані для збереження якості ґрунтів. Карта дозволить працювати спеціалістам по моніторингу якості земель більш якісно», – зазначив Святослав Балюк.

 

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vcheni-pidrahuvaly-kilkist-dehradovanyh-gruntiv-v-ukrayini
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати