Tempo950x100

Tempo300x100

Вчені придумали, як зробити екологічно чистий дизель

Вчені придумали, як зробити екологічно чистий дизель

Вчені кажуть, технологія може бути легко масштабована до промислових обсягів протягом наступного десятиліття. Іншими словами, скоро на такому паливі зможуть їздити всі дизельні автомобілі, трактори та інша техніка, пише agrarii-razom.com.ua.

Для створення дизелю використовують спеціальні елементи – каталізатори. Вони прискорюють хімічні реакції, перетворюючи нафту, з якої робиться дизель, в паливо, яким ви згодом заправляєте машину. В процесі виробництва молекули палива взаємодіють з каталітичними матеріалами. Зазвичай каталізатори розміщують якомога ближче один до одного, що спрощує переміщення вихідних речовин між ними.

Але вчені вирішили спробувати помістити їх ще ближче. Дослідники виявили, що якщо розташувати компоненти на відстані в кілька нанометрів один від одного (0.00000001 міліметра), то в результаті реакції буде отримано набагато більш екологічно чисте паливо.

Щоб переконатися в правдоподібності своїх висновків, вчені тричі перевірили отриманий результат. Ми повторили експеримент три рази, щоб прийти до спільного висновку: сучасна теорія є помилковою. Відстань між компонентами всередині каталізатора має бути мінімальною. Це суперечить тому, чим займається індустрія останні півстоліття, – заявили вчені.

За словами дослідників, це відкриття може мати великі наслідки. Техніка, що працює на більш чистому дизелі, будє викидати в атмосферу набагато менше шкідливих речовин. Це є дуже актиальним для сільського госопдарства, так як більшість техніки, що працює в цій сфері, є дизельною.

Результати дослідження були опубліковані в журналі Nature. Це не перші спроби зробити чистий дизель. У 2015 році перша фабрика по виробництву синтетичного палива розпочала свою роботу в місті Дрездені під управлінням німецького стартапу Sunfire. Основа нового палива носить назву «блакитна нафта» і починається з вилучення електроенергії з поновлюваних джерел (вітер, сонце і ін.).

Отримана електрика використовується для отримання водню з води за допомогою оборотного електролізу. Водень змішують з вуглекислим газом, який був перетворений в новий газ за допомогою двох хімічних процесів. В результаті виходить рідина, яку і називають «блакитна нафту».

Саме з неї і виробляється синтетичне паливо E-Diesel. Поки що завод виробляє по 160 літрів синтетичного палива на добу – цього не вистачить, щоб повністю заправити навіть три автомобілі. Новий спосіб виробництва, запропонований вченими з Бельгії і Нідерландів, орієнтований на великі обсяги палива, тому саме він може стати основою переходу на «екологічний» дизель. Хочеться сподіватися, що він буде впроваджений раніше, ніж заявляють вчені.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vcheni-prydumaly-yak-zrobyty-ekolohichno-chystyj-dyzel
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати