Вчені: рослини не люблять, коли до них торкаються

Вчені: рослини не люблять, коли до них торкаються

Результати дослідження, опубліковані в журналі The Plant Journal, можуть привести до нових підходів до оптимізації росту і продуктивності рослин — від польового землеробства до інтенсивного садівництва, пише agrarii-razom.com.ua.

За словами директора з досліджень Інституту сільського господарства і продовольства La Trobe при AgriBio, професора Джима ділеп, уїла, який очолював дослідження, навіть найменший дотик активує основну реакцію генетичного захисту, яка, у разі повторного дотику, уповільнює ріст рослин.

    «Легкий дотик людини, тварини, комахи або навіть рослини, дотичного один з одним на вітрі, викликає величезний генний відгук у рослини. Протягом 30 хвилин після дотику змінюється 10% геному рослини. Це пов’язано з величезними витратами енергії, яка витрачається на ріст рослин. Якщо дотик відновлюється, то зростання рослин зменшується до 30»”, – зазначив пан Вілан.

Співавтор з La Trobe доктор Ян Ванг сказав, що, хоча ми ще не знаємо, чому рослини так сильно реагують на дотики, нові результати досліджень привели до більш глибокого розуміння залучених механізмів генетичного захисту, відкриваючи нові підходи до зниження чутливості й оптимізація зростання.

    «Ми знаємо, що коли комаха сідає на рослину, активуються гени, готуючи рослина до захисту, щоб не бути з’їденим. Точно так само, коли рослини ростуть так близько один до одного, вони стикаються, а відповідна реакція уповільненого росту може оптимізувати доступ до сонячного світла. Таким чином, для оптимального росту щільність посадки можна зіставити з витратами ресурсів», — заявив пан Ванг.

Більш глибоке розуміння залучених генетичних механізмів допоможе виявити й розмножити сорти рослин, які будуть менш чутливі до дотиків, зберігаючи при цьому їх чутливість до інших чинників, таким як холод і спека.

Наступним кроком у дослідженні буде перевірка реакції на дотик в сільськогосподарських культур і подальше вивчення наслідків у результаті розмноження рослин, які менш чутливі до дотиків.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vcheni-roslyny-ne-lyublyat-koly-do-nyh-torkayutsya
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати