Tempo950x100

Tempo300x100

Вчені створили салат, який світиться

Вчені створили салат, який світиться

Тепер дослідники починають працювати над втіленням люмінесцентних рослин в життя, щоб зменшити залежність від штучного освітлення, пише Зерно.

У природі існує безліч біолюмінесцентних організмів, однак рослин серед них немає. Досі більшість спроб створити сяючу зелень, зокрема, декоративні рослини тютюну, ґрунтувалися на введення генів люмінесцентних бактерій або світлячків за допомогою генної інженерії. Але поки оснащення всіма необхідними компонентами в потрібних місцях рослини викликало безліч складнощів. Для того, щоб контролювати вироблення світіння, Майкл С. Страно з Массачусетського технологічного інституту (США) разом зі своїми колегами нещодавно створив наночастинки, які можуть переміщатися по певній траєкторії всередині рослини. Грунтуючись на цій розробці, вчені приступили до створення рослин, які світяться.

У герметичній ванні команда дослідників впровадила в крес-салат та інші рослини 3 різних види наночастинок. Наночастинки були заряджені люциферином, люциферазой, яка модифікує люциферин і змушує його світитися, і коензимом А, що підвищує активність люциферази. Використовуючи розмір і поверхневий заряд для контролю переміщення наночастинок за заданими місцями у рослинних тканинах, дослідники змогли збільшити яскравість світіння.

В результаті експерименту, яскравість світіння крес-салату була наполовину наближена до яскравості світлодіода потужністю 1 мвт. Також, випромінюване світло від крес-салату було у 100 тисяч разів яскравіше, ніж генетично вироблені рослини тютюну. Крім того,  салат,  який світиться. можна й вимкнути, додавши з’єднання, яке блокує дію люциферази. Світіння крес-салату триває в середньому близько 3 годин.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vcheni-stvoryly-salat-yakyj-svitytsya
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати