Tempo950x100

Tempo300x100

Вчені відкрили ген, який робить помідори великими

Вчені відкрили ген, який робить помідори великими

Про це йдеться в статті, опублікованій в журналі Current Biology.

“Ген CSR, керуючий розмірами клітин плоду, критично важливий для того, щоб вирощувати великі помідори, необхідні для харчової промисловості. Причина цього проста – чим більше плід, тим більше прибутку отримує фермер. Розуміння того, як працює цей ген, дозволить нам відкрити нові шляхи для збільшення розмірів томату, не погіршуючи при цьому їх смаку або стійкості до хвороб”, — розповідає Естер ван дер Кнаап (Esther van der Knaap) з університету Огайо в Вустері (США).

Вчені вже кілька років намагаються вирішити одне з головних питань для всіх любителів цього плоду, чому помідори з холодильнику або придбані в магазині, мають менш яскравий і цікавий смак, ніж свіжі томати з грядки. Два роки тому вчені виявили натяки на те, що прісний смак “магазинних” помідорыв є побічним продуктом спроб селекціонерів збільшити розміри томатів і плодом незвичайноъ взаємодії генів, що відповідають за захист томатів від посухи.

Подібні відкриття, як зазначає Ван дер Кнаап, змушують генетиків і селекціонерів шукати нові шляхи збільшення розмірів помідорыв, які б не викликали подібні побічні ефекти. Для цього вчені порівнюють ДНК сучасних сортів томатів та їхніх диких родичів, Solanum pimpinellifolium, виділяючи ті гени, які помінялися сильніше всього в ході процесу їх одомашнення.

Вивчаючи висновки подібних досліджень, увагу вчених привернув ген, який вони пізніше назвали CSR, регулятор розмірів клітин. Ця ділянка ДНК, розташована на 11 хромосомі помідор, асоціювався лише з невеликими змінами в розмірі плоду, і Ван дер Кнаап та колеги вирішили перевірити, чи так це насправді.

Для вивчення його ролі вчені вставили кілька додаткових копій різних версій цього гена в ДНК помідор і простежили за тим, як змінився вигляд плодів. Як виявилося, “пошкоджена” коротка версія CSR, яку раніше генетики вважали непотрібною, найбільше впливала на розміри плодів і змушувала їх збільшуватися в розмірах, роблячи клітини томатів більш великими.

Цей ген, як показало порівняння ДНК культурних і напівдиких сортів помідор з Південної і Центральної Америки, зіграв ключову роль, так як його “пошкоджена” версія зустрічається в геномах фактично всіх томатів, вирощуваних сьогодні. Подальше вивчення і модифікація структури гена, як сподіваються вчені, зробить помідори ще більш великими і при цьому не позбавить їх смаку і аромату, характерного для “домашніх” сортів цього овоча.

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vcheni-vidkryly-hen-yakyj-robyt-pomidory-velykymy
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати