Tempo950x100

Tempo300x100

Вчені винайшли рис, який нейтралізує ВІЛ

Вчені винайшли рис, який нейтралізує ВІЛ

Трансгенний рис вже розроблений для подолання недоїдання та зміни клімату. Тепер вчені з США, Великої Британії та Іспанії розробили новий напрямок для лікування симптомів ВІЛ у країнах, де важко отримати доступ до традиційних ліків, пише agrarii-razom.com.ua.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), у 2017 році було 36,9 мільйонів людей, які живуть з ВІЛ, з них 25,7 мільйонів – в Африці. І хоча поширення ВІЛ призупинилося після епідемії 80-х років, у 2015 році 2,1 мільйона людей інфікувалися вірусом імунодефіциту.

В даний час розробляються нові препарати, вагінальні імплантати та експериментальні вірусні вакцини для запобігання та лікування вірусу – очікується, що в лютому 2019 року почнуть випробовувати їх на людях.  Однак станом на  2018 рік медики покладаються на два методи: сексуальна освіта та пероральні ліки, щоб контролювати поширення вірусу.

Хворі  на ВІЛ зазвичай приймають антиретровірусні препарати, які дають змогу відновити функцію імунної системи, знизити частоту захворюваності та смертності, пов’язаних з ВІЛ-інфекцією, подовжити життя та підвищити його якість. Проблема  в тому, що не кожен має доступ до цих препаратів. Команда дослідників вважає, що їхній ГМО рис міг би запропонувати ефективне та доступне рішення лікування ВІЛ-позитивних пацієнтів у країнах, що розвиваються.

Справа в тому, що рис містить три білки, моноклональне антитіло 2G12 і два лектини,  які за попередніми тестами  in vitro показують зв’язування з gp120 (глікопротеїном, який дозволяє вірусу проникати в  клітини) та нейтралізують ВІЛ. Цей рис можна перемолоти, зробити з  нього пасту, яку потім наносять як крем для зовнішнього застосування. Він матиме таку ж дію як і  антиретровірусні препарати.

Важливо відзначити, що такі ліки будуть коштувати дуже дешево. Насіння зернових, пояснюють дослідники, є одним з найдоступніших матеріалів для виробництва ліків, оскільки інфраструктура вже існує.

Існує кілька перешкод, що дослідникам доведеться подолати, перш ніж такий  ГМО рис стане широко доступним. По-перше, недовіра людей до трансгенних продуктів. Вчені спочатку повинні довести, що ГМО рис не має шкідливих побічних ефектів. По-друге, вирощування  трансгенного рису повинно відповідати нормативним обмеженням у різних  країнах. Але результати роботи є обнадійливими.

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vcheni-vynajshly-rys-yakyj-nejtralizuye-vil
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    29 Березня

    Як змінилися ціни на печериці, цибулю та салат

    Неадекватна поведінка та нервова реакція заступника міністра сільського господарства Польщі Колодзейчика завела перемовини в глухий кут

    28 Березня

    Експорт українського зерна у 2023/24 МР перевищив 34 млн тонн

    Біореактори під Гаагою стали вирощувати лабораторну свинину удвічі швидше, ніж раніше

    Кліматичні зміни треба розглядати як можливість розвитку агросектору

    Україна і Польща близькі до розв’язання зернового питання, але є нюанс

    Інформаційна довідка щодо отримання компенсацій за розмінування с/г земель – документ

    ФАО надасть українським аквафермерам 50 тонн кормів для риб

    Вінницька кондитерська фабрика “Рошен”  2023 рік закінчила зі збитком 14,7 млн грн

    Закупівельні ціни на кукурудзу в Україні активно зростають

    БІЛЬШЕ НОВИН