Tempo950x100

Tempo300x100

Вчені знайшли вразливе місце колорадського жука

Вчені знайшли вразливе місце колорадського жука

Про це повідомляє журнал Scientific Reports, пише agroday.com.ua.

Американські генетики провели дослідження метою якого було визначити як жук зміг пристосуватися до низьких кліматичних температур і чому він виживає при контакті з новими типами інсектицидів. Вони порівняли геноми картопляних шкідників з геномами інших – більш нешкідливих комах.

Результати дослідження показали, що ДНК колорадських жуків містить кілька десятків генів, які відповідають за виробництво безлічі ферментів, здатних перетравлювати різні білки і цукру. Цей факт дозволяє стверджувати, що комахи є практично всеїдними, незважаючи на те, що їх прийнято вважати шкідниками картоплі та інших пасльонових.

У той же час, вченим не вдалося знайти гени, що відповідають за невразливість колорадських жуків, так як їхні молекули ДНК, що обумовлюють протидію інсектицидів мають таку ж саму структуру і розміри, що і в інших комах.

Проте, вчені знайшли й вразливе місце колорадських жуків. Виявилося, що їх клітини використовують короткі молекули РНК, щоб блокувати дії певних генів.

Вчені сподіваються, що це дозволить їм створити більш ефективні версії інсектицидів, до яких шкідники не зможуть так швидко пристосуватися, як до колишніх.

Відзначається, що генетики продовжують роботу над розшифровкою ДНК ще сотні колорадських жуків і сподіваються, що їх геноми допоможуть розкрити інші слабкі місця цих шкідників.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vcheni-znajshly-vrazlyve-misce-koloradskoho-zhuka
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати