Tempo950x100

Tempo300x100

Вчений назвав ціну 1 га землі в Україні

Вчений назвав ціну 1 га землі в Україні

 Отже, ціна 1 га ріллі через капіталізацію орендної плати при депозитній ставці 15% річних (1640:15х100) складе 10933 грн, або ж 428 дол. (за курсом 25,55 грн за долар США).

Про це у своїй статті для DT.UA пише Олександр Шпичак, д. е. н., академік НААН. За його словами, окремі дослідники стверджують, що ціну землі до зняття мораторію не слід прогнозувати взагалі, її визначить ринок.

“Не можу з цим погодитися. Зауважу, що в світовій практиці, як і у нас, навіть при функціонуванні традиційних ринків сільськогосподарської продукції та продовольства (пшениця, цукор, молоко, м’ясо тощо) систематично проводяться аналітичні роботи з визначення прогнозного рівня цін. Тоді чому ми в Україні, оголосивши, що йдемо на ринок, самоусуваємося від прогнозу цін щодо такого надважливого і унікального товару, як земля?”, — запитує вчений.

За його розрахунками, щоб купити 1 га землі, у Франції необхідно працювати 2,1 місяця, в Чехії — 3,5 місяці. Якщо взяти для України середній по зазначеним країнам термін в три місяці, то ціна української землі, враховуючи нашу реальну оплату, складе 609 дол.

“Також особливої уваги заслуговує власний досвід України на початку ХХ ст. На функціонування ринку землі, ролі в цьому процесі відповідних земельних банків і надання ними позики на купівлю землі, рівнем цін на землю. При такому підході та в умовах 2016 р. ціна 1 га землі, виходячи з нинішньої середньої ціни тонни озимої пшениці на рівні 3938 грн, в Україні склала б 13780 грн, або 539 дол. (за курсом 25,55 грн/дол.)”, — зазначає академік НААН.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vchenyj-nazvav-cinu-1-ha-zemli-v-ukrayini
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати