Верховна Рада підтримала законопроект про маркування харчових продуктів

Верховна Рада підтримала законопроект про маркування харчових продуктів

Про це повідомляє 112.ua.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект встановлює правила інформування споживачів про продукти, щоб убезпечити людей від шкідливих добавок.

Документ встановлює загальні правила маркування продуктів, зокрема певних різновидів товарів. Прописано, які дані мають повідомляти продукти загалом, а також яка саме інформація обов’язково має бути на упаковці.

“Основне міркування, що лежить в основі встановлення вимоги щодо надання обов’язкової інформації про харчові продукти, полягає в тому, щоб дати споживачам можливість визначати та належним чином використовувати харчові продукти, та робити вибір, який відповідав би їх індивідуальним харчовим потребам”, – йдеться у пояснювальній записці.

Законопроект врегульовує обов’язки виробників та імпортерів харчових продуктів, які мають відповідати за інформацію для споживачів про товари.

Проект забороняє повідомляти неправду про продукти, зокрема про властивості і характеристики товарів. Не можна також безпідставно заявляти, що продукти можуть лікувати. Обмеження стосуються також реклами.

У споживачів має бути доступ до інформації про інгредієнти або інші речовини, які можуть викликати алергію. Також прописано, як треба інформувати споживачів про товари, які продаються дистанційно. Хочуть зобов’язати повідомляти, чи розморожували м’ясо, рибу та інші продукти.

Разом з тим, пропонується звільнити виробників та імпортерів від обов’язку повідомляти поживну цінність деяких товарів, які не піддавалися переробці або щодо яких такі дані не є визначальними для споживача, чи якщо площа упаковки надто мала, щоб вмістити всю інформацію для задоволення вимог до маркування.

Нагадаємо, у квітні в Україні набули чинності положення закону про держконтроль харчових продуктів. Документ збільшив кількість перевірок підприємств, встановив санкції для споживачів, які безпідставно скаржаться. Проте закон не передбачає зникнення з полиць магазинів дешевих продуктів із соєю, пальмовою олією та Е-добавками.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/verhovna-rada-pidtrymala-zakonoproekt-pro-markuvannya-harchovyh-produktiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати