Tempo950x100

Tempo300x100

Верховний суд розгляне питання щодо заборони продавати землю в Україні

Верховний суд розгляне питання щодо заборони продавати землю в Україні

Там повідомили, що бачать підстави для не застосування норм закону про заборону на продаж сільськогосподарської землі на такі схеми обміну земельних паїв.

Зазначається, що Верховний суд розглядає справу в межах рішення Європейського суду з прав людини, який постановив, що мораторій на продаж землі в Україні порушує права людини та закликав український уряд його скасувати.

У Верховному суді вважають, що через це рішення ЄСПЛ українські землевласники отримали право позиватися до українських судів за відшкодуванням збитків, яких їм завдав мораторій.

«Верховний Суд вважає, що є підстави для відступлення від правової позиції Верховного Суду України щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, в якій викладено висновок про те, що обміняними можуть бути тільки земельні ділянки за схемою «пай на пай», — йдеться у повідомленні на сайті «Судова влада України.

Таким чином, Верховний суд вважає, що можна відступити від позиції, що обмінювати земельні ділянки можна виключно за схемою «пай на пай», відтак є підстави для дозволу на інші схеми обміну земельними ділянками.

4 лютого президент України підписав закон про продовження мораторію на продаж землі в Україні до 2020 року.

Зазначимо, що через заборону на продаж сільськогосподарської землі в Україні (дію мораторію на продаж) єдиним способом передати землю іншій зацікавленій особі за винагороду є її здача в оренду. Договори на оренду землі зазвичай є довгостроковими та укладаються в середньому на 8-10 років. При цьому, вартість оренди земельних паїв є заниженою, а ринок — неконкурентним, адже, як правило, на оренду паїв претендує лише один гравець, який і диктує ціну.

Нагадаємо, що Рада проголосувала за продовження мораторію на продаж сільськогосподарської землі 20 грудня 2018 року. Це рішення підтримав 231 депутат. У Мінекономіки рекомендували президенту цей закон заветувати.

Нагадаємо, що 22 травня 2018 року стало відомо, що Європейський суд з прав людини визнав мораторій на продаж землі в Україні таким, що порушує права людини та рекомендував скасувати його.

Джерело: hromadske.ua

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/verhovnyj-sud-rozhlyane-pytannya-shchodo-zaborony-prodavaty-zemlyu-v-ukrayini
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати