Tempo950x100

Tempo300x100

Вертикальні ферми захоплюють міста, тунелі і навіть пустелі

Вертикальні ферми захоплюють міста, тунелі і навіть пустелі

Наприклад, Китай, Сінгапур і ОАЕ вже експериментують з вертикальними гідропонними фермами, які не потребують ґрунту. Багато компаній також розробляють системи аквапоніки, які об’єднують у собі рибне господарство та город. Видання Inhabitat зібрало 6 прикладів застосування аквапоніки, гідропоніки і аеропоніки в найбільш, здавалося б, непридатних для сільського господарства умовах, пише finance.ua.

Багато магазинів в останні роки почали вирощувати листову зелень «не відходячи від каси». Такий підхід вигідний з кількох причин. По-перше, продукція не псується у процесі транспортування, а по-друге, покупців простіше залучити, якщо показати їм зелені грядки. Американська торговельна мережа Target навесні 2017 року почала тестувати вертикальні гідропонні ферми у своїх філіях. Системи вирощування листових овочів і трав для Target розробили фахівці з Медіалабораторії МТІ і дизайнери компанії Ideo. В майбутньому торгова мережа планує вирощувати на території магазинів картоплю, буряк і кабачки.

Деякі арабські країни, які покладаються переважно на доходи від нафти, поступово починають досліджувати нові ресурси і відкривати нові економічні моделі. Такий підхід повинен допомогти їм у майбутньому, коли доходи від нафти почнуть падати. Саудівська Аравія спільно з американським стартапом AeroFarms побудувала першу на Близькому Сході аеропонну ферму, якій не потрібна ні вода, ні ґрунт. Рослини на фермі, розташованій в місті Джидда, отримують поживні речовини від випарів.

Також Саудівська Аравія отримує 15% помідорів за рахунок гідропонних ферм компанії SunDrops Farms, які працюють від енергії сонця. Невелику кількість води, необхідну для рослин, співробітники ферми отримують з Перської затоки. За допомогою сонячного нагріву опріснюють воду, а потім використовують для догляду за рослинами.

Багато компаній створюють контейнерні ферми та інші портативні системи вирощування овочів, які можна поставити в людному районі міста. Компанія Farm 360 обладнує гідропонні грядки на території складу. Її ферми використовують на 90% менше води, ніж традиційні господарства, а також отримують всю електроенергію від відновлюваних джерел. Farm 360 поставляє свої овочі в найближчі продуктові магазини. Ще один плюс міських ферм — це робочі місця для жителів окремих районів.

Ферми нового типу допомагають і тим регіонам, які опинилися в ізоляції. З 2010-х років ООН встановлює на дахах в секторі Газа (Палестина) аквапонні міні-ферми. Всього до цього часу обладнано більше 200 таких установок, і їх кількість продовжує зростати.

 

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vertykalni-fermy-zahoplyuyut-mista-tuneli-i-navit-pusteli
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати