Tempo950x100

Tempo300x100

Від лану до столу: експерти розповіли про сучасні тренди у плодівництві

Від лану до столу: експерти розповіли про сучасні тренди у плодівництві

Захід організували компанія «ПроАгро Груп» у партнерстві з Асоціацією «Укрсадпром» та ОРСП «Столичний».

Так, Дмитро Крошка, голова асоціації Укрсадпром, заявив, що сьогодні дуже важливі сучасні тренди, адже в Україні більше 20 років займалися садівництвом та сільським господарством, зокрема, радянським способом і звикли до невибагливості споживача, коли він купував те що йому давали, то сьогодні саме він є головним і диктує, що має виробляти сьогоднішній виробник.

“За останній рік ми побудували багато контактів з європейськими колегами та національними асоціаціями з усього світу. Ми багато де були і побачили, що в Україні в більшості випадків все не так і погано. Часто бачимо, що радянські технології можуть непогано й працювати. Наприклад, технології збирання врожаїв” – почав свою доповідь спікер. Згодом він розповів про основні політичні та економічні зміни в Україні: підписання угоди про асоціацію з ЄС. Втрата постійно та невибагливого ринку збуту, “закриття” програми держпідтримки галузі. Навів приклад про те, що ще два роки тому фрукти в супермаркетах лежали насипом, то тепер товар здебільшого упакований і розфасований. Виробники йдуть на зустріч споживачу. Було також піднято і питання сертифікації. Сертифікація господарств у відповідності з міжнародними стандартами дає визнання безпечності їхньої продукції.

Валентина Лановенко, власник і керівник проектів “Питомник Лановенко”дала відповідь на важливе питання – Чи може бути інтенсивний сад органічним – звичайно, так. Відповідно до Закону України “Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини” від 03.09.2013 р №425-VII основними вимогами до органічного садівництва (згідно українських та європейських стандартів з органічного вирощування) є:

– Сертифікація/перевірка земельних ресурсів, де планується закладка саду;
– Садивний матеріал/насіння – сертифіковані органічно чисті;
– Технологічні карти по закладці, догляду, збору та переробці продукції згідно органічним принципам з використанням сертифікованих органічних препаратів.

Прийняття нових законів сприятимть тому, що споживач буде захищений від псевдоекопродукції. А оператори цього ринку будуть захищеними від недобросовісної конкуренції.

Дмитро Крошка підсумував, чому органіка є трендом. Тому що є Євросоюз який диктує тренди. Якщо фермер не має сертифікату про органіку, то у нього значно скорочуються можливості співпраці з потенційними партнерами.

[[{“fid”:”462203″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“1”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”1″}}]]

Сергій Потапов, спеціаліст по розвитку плодоовочевого бізнесу і додаткових сервісів UHBDP / IFC розповів про основні труднощі і виклики, які стоять перед українськими виробниками на прикладі черешні, якою дуже зацікавився азіатський ринок. Так, в Україні почала роботу комісія КНР з перевіркою умов вирощування цієї ягоди. Їх метою є опрацювання аналізу фітосанітарного ризику української черешні при експорті до КНР та створення протоколу фітосанітарних вимог. Це, в свою чергу, надасть змогу експортувати українську черешню до КНР у безпечний спосіб та у відповідності до фітосанітарних вимог, які будуть прописані у Протоколі.

Окремим питанням спікер зупинився на питанні про проект “Аграрні розписки в Україні”. Це простий механізм залучення фінансування, який впроваджується IFC, членом Групи Світового банку, в партнерстві із Швейцарською Конфедерацією. Його мета – покращити доступ малих та середніх агровиробників до фінансових ресурсів. Партнерами є органи державної влади (Міністерство аграрної політики та продовольства Україні, Міністерство юстиції України); приватний сектор (постачальники матеріально-технічних ресурсів, банки, зернотрейдери); міжнародні організації.

Володимир Всеводин, технічний експерт по спеціальним культурам, кандидат сільськогосподарських наук СИНГЕНТА виступив з презентацією “Виклик сезону – 2018 в захисті плодово-ягідних культур”, в якому розповів про органічне добриво, регулятори росту та доцільність їх застосування. Багато уваги спікер приділив питанню хвороб рослин та способів їх попередження, лікування.

Павло Тулба, директору Першого інвестиційного кооперативу “Горіх Причорномор’я” виступив з презентацією “Перспективи промислового горіховодства в Україні. Інвестиційний кооператив: моделі змішаних садів”. Спікер розповів про кооператив, зокрема, про інноваційні підходи у спільному вирощуванні комбінованих культур у власному саду. “Ми відкриті до бажаючих переймати наш досвід і охоче ним ділимося. Окрім того, надаємо послуги по висадці саду і монтажу систем крапельного зрошення на власній спеціалізованій техніці, послуги з переробки і зберігання отриманого врожаю, допомагаємо в реалізації фундука і волоського горіха” – наголосив Павло Тулба. Також він розповів, що окрім грецького горіха, фундука і шипшини кооператив приступив до вирощування трюфеля у промислових обсягах. 

В’ячеслав Забєлін, керівник департаменту розвитку ОРСП “Столичний” поділився цікавими лайфхаками, наприклад, як виглядає структура покупця та що може дати ринок такого масштабу, як “Столичний” для виробників, які шукають ринки збуту своєї продукції. Ринок забезпечує щоденний грошовий потік, динамічну оцінку змін споживчих інтересів, динаміку ринкової ціни та аналіз конкурентного середовища. Такий багатофакторний аналіз допомагає фермерам приймати правильні рішення про структуру власного виробництва і знижує ризики сезонних збитків. Функцією ринку для фермерів є можливість отримати готівкові гроші швидко, диверсифікація бізнесу, отримувати постійно зростаючий додатковий заробіток.

 

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vid-lanu-do-stolu-eksperty-rozpovily-pro-suchasni-trendy-u-plodivnyctvi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати