Tempo950x100

Tempo300x100

Відбулася презентація Урядового концепту державної політики щодо удосконалення прав громадян вільно розпоряджатися земельними ділянками

Відбулася презентація Урядового концепту державної політики щодо удосконалення прав громадян вільно розпоряджатися земельними ділянками

Оскільки 37 млн га (89%) сільськогосподарських земель підпадають під дію заборони на відчуження земельних ділянок, серед яких понад 2/3 (27 млн га) – це пайові земельні ділянки, що стали приватною власністю 6,9 млн колишніх працівників колгоспів та їхніх спадкоємців, основною метою концепції є надання землевласникам права вільно розпоряджатися своєю приватною власністю.

У межах розгляду цих питань, з метою реформування земельних відносин та надання публічного доступу до інформації, представники Держгеокадастру на чолі із заступником Голови Олександром Краснолуцьким презентували звіт про стан формування, наповнення та функціонування Державного земельного кадастру.

Показовим є те, що процес відкриття даних все ще триває, наразі кадастр наповнений на 73%. Зокрема, у вересні-жовтні публічними стали низка нових шарів («Умовна прибережна захисна смуга», «Незареєстровані землі», «Ліси», «Природно-заповідний фонд», «Геонадра»), а також рішення територіальних органів Держгеокадастру про розпорядження землями сільськогосподарського призначення державної власності та висновки про розгляд проєктів землеустрою щодо відведення земельних ділянок. Окрім інформації про земельні ділянки, Держгеокадастр продовжує оприлюднювати дані про межі адміністративно-територіальних одиниць (адміністративних кордонів), наразі понад 5 тис. населених пунктів внесено до Державного земельного кадастру, однак інформація активно оновлюється.

Також було представлено Національну інфраструктуру геопросторових даних (НІГД). Ця система поєднуватиме інформацію про різні об’єкти на єдиній картографічній основі, що надасть громадянам, органам місцевого самоврядування та органам державної влади доступ до якісних онлайн-сервісів. Нагадаємо, основними принципами НІГД є відкритість та доступність просторових даних та метаданих.

Наостанок, у межах розгляду концепції, робоча група обговорила основні аспекти ґрунтової ініціативи, створення реєстру фермерів, проаналізувала проблеми низького рівня обізнаності громадян щодо їхніх прав на розпорядження земельними ділянками, а також неналежне нормативно-правове забезпечення повного і вільного розпорядження земельними ділянками.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vidbulasya-prezentaciya-uryadovoho-konceptu-derzhavnoyi-polityky-shchodo-udoskonalennya-prav-hromadyan-vilno-rozporyadzhatysya-zemelnymy-dilyankamy
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати