Tempo950x100

Tempo300x100

Відродити тваринництво можна тільки за допомогою аграрної науки

Відродити тваринництво можна тільки за допомогою аграрної науки

Про це заявив президент Національної академії аграрних наук Ярослав Гадзало в рамках Дня фермера, що пройшов на базі в ДП ДГ «Шевченківське» на Київщині, передає прес-служба НААН.

Він нагадав, що галузь зазнала величезних втрат за роки незалежності, зменшивши кількість поголів’я ВРХ у 5 разів, курей – у 4 рази, свиней – у 3 рази, овець — у 6,5 разу. «Сьогодні уряд абсолютно правильно пропонує робити ставку на фермерство. За умови підтримки з боку держави та в плідній співпраці з наукою фермери можуть створювати малі та середні ферми, відновлюючи потенціал галузі», — сказав Ярослав Гадзало.

Він додав, що на сьогодні 49 установ у структурі НААН мають статус племзаводів. У системі академії поголів’я ВРХ налічує 35 тис., корів — 15 тис., серед яких 60% є племінними.

Попри АЧС, поголів’я свиней становить 102% порівняно з минулим роком і налічує 22 тис. голів. Щороку НААН реалізує до 3 тисяч племінного молодняка ВРХ та понад 10 тис. поголів’я поросят, овець та інших тварин. Одним із лідерів є ДП ДГ «Шевченківське», де цього року наблизилися до 8 тисяч літрів молока надоїв. «Ми зробили ставку на покращення властивостей вітчизняного поголів’я: воно витримує кліматичні умови, адаптоване до умов вирощування й утримання. Годі шукати кращого», — закликав президент НААН.

Крім того, науково-конструкторські центри академії розробляють міні-ферми для подальшого постачання в дослідні господарства: «Це наше ноу-хау, аби наука і виробництво рухалися разом. Сьогодні ми ставимо завдання перед науковими центрами – вести авторський супровід фермерів, як це роблять іноземні компанії».

Довідка: ДП ДГ «Шевченківське» має 3956 га земельного банку та спеціалізується на виробництві рослинницької і тваринницької продукції, в тому числі елітного та репродуктивного насіння. Господарство об’єднує 4 підрозділи, елеватор, понад 40 дослідних ділянок науки, молочні та свиноферми, сучасний парк сільгосптехніки.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vidrodyty-tvarynnyctvo-mozhna-tilky-za-dopomohoyu-ahrarnoyi-nauky
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати