Tempo950x100

Tempo300x100

Відшкодування ПДВ на олійні можуть повернути

Відшкодування ПДВ на олійні можуть повернути

Депутати пропонують внести зміни до Податкового кодексу, якими передбачається скасування відшкодування ПДВ на експорт сої, соняшнику і ріпаку тільки на один місяць, а не на постійній основі, як передбачалося раніше.

Відповідний проект закону зареєстрований у Верховній Раді, пише Економічна Правда.

Пропонується скасувати відшкодування експортного ПДВ на один місяць – з 1 березня по 1 квітня 2018 року.

7 грудня парламент ухвалив зміни до Податкового кодексу, якими відшкодування ПДВ на експорт сої, соняшнику і ріпаку було скасовано на постійній основі.

За словами експертів, зміни, ухвалені 7 грудня означають, що за все заплатять аграрії, бо експортери не матимуть можливості відшкодовувати ПДВ.

Гендиректор асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” Тарас Висоцький наголошував, що це призведе до того, що експортерам доведеться знизити ціну на внутрішні закупки.

За його словами, повне скасування відшкодування ПДВ призвело б до трьох ризиків:

Перший. Прямі фінансові втрати, які за попередніми розрахунками становлять 6 мільярдів гривень.

Другий. Погіршення торгівельних відносин з ЄС. Правка суперечить Асоціації про вільну торгівлю, а більша частина експорту цих культур йшла саме туди.

Третій. Величезні збитки, які доведеться покривати експортерам, або розривати контракти, бо рішення прийнято посеред маркетингового сезону. Контракти і договори на поставку вже укладені, а ціну зафіксовано.

Як зазначив Висоцький, від цього виграли б компанії, у яких є великі потужності по переробці цих культур в України, бо вони зможуть закупати їх дешевше, що призведе до викривлення конкурентної переваги.

За словами експерта, експорт непереробленого ріпаку і сої становить близько 800 мільйонів доларів на рік. У разі, якщо повністю скасовується відшкодування ПДВ, близько 100 мільйонів доларів зможуть заробити на аграрних виробниках власники переробних потужностей.

 

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vidshkoduvannya-pdv-na-olijni-mozhut-povernuty
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати